Binnenland
WNL

Bestuursvoorzitter TNO: 'Terugkeer expatregeling zou innovatie stimuleren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestuursvoorzitter TNO: 'Terugkeer expatregeling zou innovatie stimuleren'

Bestuursvoorzitter van TNO Tjark Tjin-A-Tsoi ziet graag de expatregeling terugkomen om de innovatie van de Nederlandse industrie verder te stimuleren. Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. "Als je het puur bekijkt of het goed is voor de innovatie van Nederland, dan is het terug laten komen van de expatregeling een goede stap."

De Tweede Kamer stemde in oktober vorig jaar voor een versobering van de expatregeling. Expats konden de eerste vijf jaar dat ze in Nederland kwamen werken 30 procent van hun brutoloon belastingvrij uitbetaald krijgen. Met de nieuwe regeling mag alleen het eerste jaar plus acht maanden nog 30 procent belastingvrij uitbetaald worden.

Daarna wordt dat percentage ieder jaar en acht maanden 10 procent minder. Voor mensen uit het buitenland wordt het daardoor onaantrekkelijker gemaakt om in Nederland te komen werken. Een onverstandige beslissing volgens de TNO-bestuursvoorzitter, gezien de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat.

Tjark Tjin-A-Tsoi (bestuursvoorzitter TNO): 'Expatregeling moet worden teruggedraaid om innovatie te stimuleren' (1 maart 2024) - Sven op 1

Expatregeling goede oplossing

Mocht de expatregeling terugkomen, zorgt dat er volgens Tjin-A-Tsoi voor dat het weer een stuk aantrekkelijker wordt voor mensen uit het buitenland om in Nederland te komen werken. En dat is broodnodig. "Het zou een goede oplossing voor het tekort aan hoogopgeleid personeel in Nederland zijn", onderstreept hij.

"Dat is vooral hard nodig in de bètawetenschappen", aldus Tjin-A-Tsoi. "Willen wij onze bedrijven laten groeien op dat vlak en willen wij deze technologische voorsprong op bepaalde gebieden behouden, dan zullen we ze toch of zelf moeten opleiden, of hiernaartoe moeten halen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie