Binnenland
NOSNTR

Natuur is er slechter aan toe dan gedacht, wat betekent dit voor stikstofnorm?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur is er slechter aan toe dan gedacht, wat betekent dit voor stikstofnorm?

Nederland krijgt de komende tien jaar te maken met strengere stikstofeisen dan de normen die nu gelden. Beschermde natuurgebieden hebben meer last van stikstof dan gedacht, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Aan de hand van dat onderzoek worden iedere tien jaar stikstofnormen vastgesteld. In Nieuws en Co legt onderzoeker van de Wageningen Universiteit Wieger Wamelink uit hoe dat zit.

Video niet beschikbaar

Veldexperimenten

"In Europa worden allerlei experimenten gedaan waarbij er steeds een klein beetje stikstof wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld de heide. En daaruit blijkt dat het plafond wat we tot nu toe hadden eigenlijk te hoog lag en omlaag moet. Dus dat betekent dat het uiteindelijke doel moeilijker gehaald kan worden", legt Wamelink uit. "De natuur heeft er dus meer moeite mee, om met die stikstof om te gaan."

Dit betekent volgens de onderzoeker automatisch dat de regels strenger worden. "Deze echte veldexperimenten zijn ook op Nederland van toepassing, dus dat heeft ook voor ons consequenties."

"De natuur stelt zijn eigen eisen", zegt Wamelink. "Dat het strenger moet, geeft de natuur in elk geval aan. Wij adviseren om nu de huidige maatregelen die er liggen uit te voeren, en later te kijken hoe het beter kan.

Natuur stelt eisen

Doordat ons land niet binnen de wetenschappelijk vastgestelde stikstofgrenzen blijft, mag er ook vaak niet gebouwd worden. Om weer ruimte te krijgen voor nieuwe bouwvergunningen en de natuur te herstellen, hoopt de overheid de komende jaren duizenden boeren te laten stoppen met hun bedrijf in ruil voor een financiƫle vergoeding.

Het demissionaire kabinet wil dat in 2030 in 74 procent van de stikstofgevoelige natuurgebieden niet langer te veel stikstof neerkomt. Nu de stikstofnormen strenger worden, wordt het moeilijker om dat te halen.

Stikstofnormen worden strenger, natuur is er slechter aan toe dan gedacht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie