Binnenland
KRO-NCRV

Overheidsadvies nodig om schermtijd jongeren te beperken? 'Ouders vragen erom'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheidsadvies nodig om schermtijd jongeren te beperken? 'Ouders vragen erom'

In Frankrijk spoort de overheid ouders aan om de schermtijd van hun kinderen drastisch te verminderen en adviseren zelfs helemaal geen schermtijd voor kinderen onder de drie jaar. Hebben we dit soort overheidsadviezen ook in Nederland nodig? "We zien dat ouders regels en handvatten nodig hebben, ze vragen erom", zegt Mariëlle Balledux, adviseur opvoeden en opgroeien bij het Nederlands Jeugdinstituut, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het advies van het Nederlands Jeugdinstituut is om kinderen onder de twee jaar helemaal niet in aanraking te laten komen met schermen, licht Balledux toe. "Het is vooral belangrijk als ouder om te kijken wat goed is voor je kind", benadrukt Balledux. "Hoe jonger, hoe meer je samen moet doen. Dus gebruik dan samen media."

Maatschappelijke trend

Vooralsnog gaat het slechts om een advies en geen bindende regels rondom schermtijd bij kinderen. "Ik denk dat je een maatschappelijke trend ziet dat er strengere regels moeten komen. Als ouder is het lastiger om strengere regels te hanteren, mede door hun eigen schermgebruik", aldus Balledux. Volgens de adviseur gaat het om wat passend is voor de leeftijd van een kind. "Als het past bij de leeftijd van een kind, kan het ook positieve effecten hebben."

Verbinding en contact

"Het is zorgelijk om te zien dat kinderen op al heel jonge leeftijd zoveel in aanraking komen met schermen", stelt kinderpsycholoog Tischa Neve. Toch moeten we het "omarmen", het is inmiddels namelijk onderdeel van het leven. Maar het zorgt ook voor een "gebrek aan verbinding en contact". Neve valt het op dat ouders gelijk een smartphone in de handen van hun kids drukken als ze even afgeleid moeten worden. "Daar moet je voor waken als ouders."

'Het loopt door elkaar'

"Het gaat erom dat je er gezond mee omgaat", concludeert Neve. Peter Nikken, lector Jeugd & Media aan de hogeschool Windesheim, schaart zich daarachter. "We leven in een digitale samenleving. We kunnen niet meer zonder." De omgang met de mobiele telefoon is ook nodig, aangezien kinderen het gebruiken om bijvoorbeeld hun cijfers te checken en een wekker te zetten. "Het loopt door elkaar, waardoor het lastig wordt om die telefoon weg te leggen en rust te zoeken."

Cyberpesten

Nikken meldt dat kinderen meestal rond hun tiende een smartphone krijgen. "Dat is op zich een goed moment. Dan hebben ouders nog goed contact met hun kinderen", aldus Nikken. Voor social mediagebruik is het echter wat vroeg, blijkt uit onderzoek. Als kinderen pas ná hun dertiende daaraan beginnen, kunnen ze er beter mee omgaan. "Als ze dat vroeger doen, lopen ze meer risico op cyberpesten, sexting, enzovoort."

Vergiftigd

Het advies van Nikken: overleg met kinderen hoe de schermtijd omlaag kan, daar hebben ze zelf ook goede ideeën over. Chris Zijdeveld, oud-wethouder van Schiedam, denkt er anders over. "We denken er communicatie mee op gang te houden, maar we wisselen geen gedachten uit", stelt Zijdeveld. Jongeren krijgen vooral "plaatjes en non-informatie" te zien. "Echte communicatie gaat verloren", zegt Zijdeveld. Ouders maken zich daar ook schuldig aan. "Het is die hele volwassen wereld die vergiftigd is van het kijken naar die telefoons."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie