Binnenland
MAX

Het talenonderwijs holt achteruit: 'Door de focus op examenresultaten, krijgen leerlingen hele oninteressante lessen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het talenonderwijs holt achteruit: 'Door de focus op examenresultaten, krijgen leerlingen hele oninteressante lessen'

Het taalonderwijs in Nederland holt achteruit. Het is steeds lastiger om docenten te vinden voor de vakken Frans, Duits en zelfs Nederlands. Ook het aantal taalstudenten op universiteiten wordt steeds kleiner. De Visiegroep Buurtalen, een samenwerkingsverband voor het buurtalenonderwijs, is bang dat de vakken zelfs van het middelbare en hoger onderwijs verdwijnen.

Video niet beschikbaar

"Op dit moment schommelen we bij Frans tussen de 10 en de 15 studenten, en dat is te weinig om rendabel te zijn volgens de universiteit", vertelt Maaike Koffeman, universitair docent Franse Taal & Cultuur aan de Radboud Universiteit. "Op termijn is dat een bedreiging voor het voortbestaan van het vak. Hetzelfde geldt voor het Duits."

Imagoprobleem

"Toen ik zelf jong was in de jaren '80, werd er een enorme campagne gevoerd in het middelbaar onderwijs om scholieren richting de exacte vakken te sturen. Misschien is die campagne iets te succesvol geweest," zegt Koffeman. "De taal- en cultuurrichtingen hebben sindsdien echt een imagoprobleem gekregen."

Bij het talenonderwijs gaat het toch vaak over leesvaardigheid, en het herkennen van tekststructuren en signaalwoorden. "Dat is een belangrijk onderdeel van het probleem. Docenten en scholen worden afgerekend op de examenresultaten, dus wordt juist op die examens hard getraind. Dan krijg je hele oninteressante lessen, " aldus Koffeman. Yvonne Schoolmeesters, Frans docent op het Valuas College in Venlo, probeert het vak juist weer tot leven te wekken. "We houden groepsmondelingen rond een bepaald thema. En dan zie je tijdens het mondeling dat leerlingen plezier hebben en trots zijn op hun voortgang." Docenten hebben hier in de prakrijk echter weinig tijd voor.

Te weinig tijd

Midelbare scholen mogen relatief veel zelf beslissen. "Er zijn natuurlijk wel regels, maar als schooldirecties die talen niet belangrijk vinden, kennen ze weinig uren toe aan de docenten. En dan wordt het echt nijpend voor de docenten." En dat terwijl afgestudeerden met een taalachtergrond heel gewild zijn, volgens Koffeman. "Jonge mensen zijn tegenwoordig uitsluitend tweetalig, dus kennis van het Frans en Duits zijn heel zeldzaam geworden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie