Binnenland
BNNVARA

Utrecht tekent als eerste gemeente manifest tegen ecocide

foto: Daan van Uhmfoto: Daan van Uhm
  1. Nieuwschevron right
  2. Utrecht tekent als eerste gemeente manifest tegen ecocide

Het toebrengen van langdurige schade aan het milieu moet strafbaar worden gesteld. Dat vindt ook de gemeente Utrecht, die deze week het Manifest van Stop Ecocide NL tekende. Criminoloog Daan van Uhm aan de Universiteit Utrecht doet al jaren onderzoek naar de handel in bedreigde diersoorten en naar milieucriminaliteit. In Vroege Vogels legt hij uit hoe belangrijk deze stap is.

Utrecht tekent manifest tegen ecocide

Ecocide is de grootschalige beschadiging, vernietiging of het verlies van ecosystemen. In het Manifest wordt een oproep gedaan aan de Nederlandse overheid om de erkenning van ecocide als misdaad op internationaal, Europees en nationaal niveau te steunen. Utrecht is nu naast ruim 200 organisaties de eerste Nederlandse gemeente die zich aansluit bij de oproep om ecocide strafbaar te stellen. Stop Ecodide NL hoopt hiermee dat dit veroorzakers van ernstige milieuschade zal afschrikken en ecocide wordt voorkomen.

Ecocide strafbaar stellen

Dat denkt ook Daan van Uhm, als criminoloog verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Hij doet al jaren onderzoek naar de handel in bedreigde diersoorten en naar milieucriminaliteit. Op dit moment is er nog geen internationale wetgeving die ecocide strafbaar stelt. "Maar er zijn wel trends gaande, ook op Nederlands niveau, er ligt nu een wetsvoorstel klaar. Overheden willen de bescherming van het milieu beter inbedden, vooral ook vanuit strafrechtelijk perspectief." Het strafbaar stellen van ecocide zal veroorzakers van ernstige milieuschade afschrikken en ecocide helpen voorkomen. Daarnaast vormt ecocidewetgeving een leidraad voor duurzaam ondernemen en investeren.

Milieucriminaliteit

Nederland speelt ook een rol in de internationale milieucriminaliteit. Van Uhm: "Een groot deel van het vanuit Colombia naar Europa geëxporteerde goud heeft een illegale herkomst. Ik heb daar zelf onderzoek gedaan en gezien dat het water enorm vervuild wordt door de illegale mijnbouw. Dat heeft effect op de mensen in dat gebied, maar ook op de prachtige papegaaien en met uitsterven bedreigde aapjes, die schadelijke effecten ondervinden door mijnbouw en ontbossing."

Drugskartels raken steeds meer geïnteresseerd in illegale mijnbouw omdat daar veel winsten mee te halen zijn. Ecocide komt bijna wereldwijd voor: "Denk aan de milities in Congo die ook in de mijnbouw en houthandel zitten, de Chinese georganiseerde misdaad met de handel in beschermde diersoorten en Italiaanse maffia met de handel in afval, ze zijn allemaal betrokken bij de exploitatie van natuurlijke rijkdommen", aldus criminoloog Van Uhm.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie