Binnenland
NOS

Bijna helft van elektriciteit opgewekt uit duurzame energie

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna helft van elektriciteit opgewekt uit duurzame energie

Wind, zon en biomassa doen het goed in Nederland. Bijna de helft van alle elektriciteit die vorig jaar werd opgewekt, komt uit duurzame bronnen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna helft van elektriciteit opgewekt uit duurzame energie

"Het heeft even geduurd, Nederland kwam langzaam op gang, maar de afgelopen jaren maakt Nederland een inhaalslag wat betreft de productie van groene elektriciteit", Sanne de Boer, energietransitie specialist bij de Rabobank, in het NOS Radio 1 Journaal. "De verwachting is ook dat de komende jaren er een flinke schep bovenop gedaan wordt, er komt gaat dan nog meer wind op zee bijkomen."

Wind- en zonne-energie

Vooral de productie van wind- en zonne-energie nam toe. "Bij zonne-energie zien we dat panelen op daken flink toenemen. Nederland is op dat gebied wereldwijd koploper. Dat is een bijzonder positie die we innemen."

Bij windenergie komt het door voornamelijk doordat er meer wind op land is bijgekomen, zegt De Boer. "De komende jaren gaan we dus vooral meer wind op zee erbij krijgen." Dat is volgens haar ook nodig om de duurzame energie doelen te halen van de overheid.

Daarnaast is er ook niet heel veel plek meer binnenlands om windmolens neer te zetten. "Bovendien is dat de totale vraag van elektriciteit ook gaat stijgen, als we dat willen opvangen met windparken op land, worden veel mensen daar denk ik niet blij van."

Netwerk

Hoeveel het gebruik van duurzame energie gaat toenemen in de komende jaren, ligt ook aan het elektrische netwerk. Op sommige plekken in Nederland is er zogenaamde ‘netcongestie’. "Dat is file op het elektriciteitsnet. De vraag is hoe dat de ontwikkeling van meer hernieuwbare elektriciteit gaat beïnvloeden."

De netbeheerders zijn druk bezig om nieuwe elektriciteitskabels in de grond aan te leggen, zegt De Boer. "Maar eigenlijk zeggen zij dat het vechten tegen de bierkaai is en dat we de komende tien jaar te maken krijgen met netcongestieproblematiek."

RJN duurzame energie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie