Binnenland
MAX

Steeds meer mensen trekken weg uit de Randstad: 'We zijn nu gelukkiger'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer mensen trekken weg uit de Randstad: 'We zijn nu gelukkiger'

Matige luchtkwaliteit, regelmatig in de file, of wonen op een klein oppervlakte. Het zijn veelgehoorde nadelen van het wonen in de Randstad. Een trek uit de Randstad is dan ook steeds populairder geworden: sinds 2017 verhuizen er meer mensen uit de randstad dan erheen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Ex-Randstad-bewoner Saskia Boesveldt en hoogleraar plattelandsgeografie Tialda Haartsen vertellen hierover in Villa VdB.

Groningen

In de stad Groningen is er een marketingcampagne gestart om jongvolwassenen die eerder in de stad woonde terug te krijgen naar de gemeente. Tialda Haartsen legt uit waarom dat nodig is: "Vooral omdat er in toenemende mate behoefte is aan meer mensen op de arbeidsmarkt. De instroom van de jongere generatie proberen ze aan te trekken." Ze vindt het een slimme campagne: "Er zijn genoeg bedrijven in Groningen en daar willen ze graag de young-professionals hebben. Voor young-professionals kan het aantrekkelijk zijn als ze weten wat het kan bieden: op het gebied van werk, maar ook zeker op het gebied van wonen."

Saskia Boesveldt valt in die doelgroep. Ze woonde voorheen in de Randstad, maar is verhuisd naar het platteland: van de stad Utrecht naar het Groningse dorp Westernieland. "We wonen hier nu drieƫnhalf jaar. We zijn weggegaan uit Utrecht, we wilden liever niet meer in een stad wonen. Groningen was een provincie die ons heel erg trok, en ik heb ook wel een achtergrond hier, mijn moeder is hier geboren. Ik ken de omgeving en ik vind het heel mooi hier."

Fietsen

Kon ze gelijk aan het werk na het verhuizen? "Toen wij hier kwamen wonen was corona net gestart. De banen lagen niet voor het oprapen. Gelukkig was ik toen bezig om mezelf om te scholen tot bakker." Hoe zien de dagen eruit ten opzichte van in de Randstad? "Een heel groot verschil. Toen ik nog in Utrecht woonde was ik nog in loondienst bij een sociale organisatie en we waren erg actief bij een wielervereniging. Dat absorbeerde onze tijd, en vanuit die hobby groeide onze interesse om verder buiten op de fiets te zijn. We hadden geen zin om weer terug de stad in te gaan. Nu we er weg zijn zijn we gelukkiger", concludeert ze.

Pensioen

Een herkenbaar verhaal, reageert hoogleraar Haartsen: "Het is een moment waarop je op zoek gaat naar iets anders. Het is een levensfase waarop je op zoek gaat naar ander werk of eens in een andere omgeving wonen. Wat we ook horen is dat wanneer de kinderen uit huis gaan of het pensioen is aanstaande, dat dat momenten zijn om naar het platteland te verhuizen."

Daarnaast is bekendheid met het gebied een belangrijke factor, vertelt ze: "Je ziet vaak dat mensen die erheen verhuizen er ooit hebben gewoond, er op vakantie zijn geweest of er familie hebben. Een link waardoor ze die kant op vertrekken." Wat zijn de grootste uitdagingen voor mensen die verhuizen? "De afstanden zijn groter en het kan een uitdaging zijn om mensen te leren kennen in het dorp, om er tussen te komen. Maar ook daar zijn genoeg mogelijkheden voor."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie