Binnenland
BNNVARA

Antisemitische boeken nog steeds verkrijgbaar bij online boekhandels

foto: Tom Hermansfoto: Tom Hermans
  1. Nieuwschevron right
  2. Antisemitische boeken nog steeds verkrijgbaar bij online boekhandels

Het verkopen van antisemitische boeken is strafbaar, maar de afgelopen jaren waren deze boeken bij de grootste online boekhandels verkrijgbaar. Daar zou verandering in komen bij de grootste online boekhandel, maar uit onderzoek van Zembla blijkt wat anders. Zembla-onderzoeksjournalist Jeroen Pen vertelt in De Nieuws BV over de laatste stand van zaken.

Video niet beschikbaar

Uit onderzoek van Zembla uit 2021 bleek al dat antisemitische en extreemrechtse titels makkelijk te verkrijgen zijn via online boekhandels, zoals Bol.com. Nadat dit aan het licht kwam, werd door Bol.com de afspraak gemaakt met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding om dit soort boeken te weren van het platform. Door middel van een algoritme zou Bol.com dit soort boeken uit hun aanbod kunnen filteren.

Algoritme werkt niet

Nu, twee jaar later, zijn er ondanks de gemaakte afspraken nog steeds antisemitische boeken te bestellen bij de online boekhandel, concludeerde Zembla. Volgens Pen werkt het huidige algoritme van Bol.com niet optimaal. Zo zou het algoritme bepaalde trefwoorden eruit moeten pikken die wijzen op rechtsextremisme en antisemitisme, maar veel boeken glippen erdoorheen. Pen bestelde voor het onderzoek onlangs een boek vol met antisemitische termen. Na een korte zoekactie bleek dat het hele oeuvre van de schrijver verkrijgbaar te zijn.

Datafeeds

Bol.com is niet de enige online boekhandel die deze boeken verkoopt. Ook kleinere partijen als BookSpot en Libris verkochten de boeken. Pen: "Ze concurreren met elkaar op compleetheid. Alles wat een klant wil kunnen vinden, moet bij jou te krijgen zijn." Pen legt uit dat de online boekhandels datafeeds van buitenlandse partijen inkopen. In deze feeds staan miljoenen boeken waar hopelijk de wens van de klant in staat. "Daar moet je als boekhandel in meegaan, anders heeft de concurrent het."

'Ingewikkelde situatie'

Alle partijen die Pen heeft gesproken hebben de desbetreffende boeken verwijderd. Vooral de kleine partijen geven aan niet de mankracht te hebben om door deze miljoenen boeken te spitten. Gekeken wordt naar de grote spelers zoals Bol.com om het initiatief hierin te nemen. Volgens Pen probeert de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding verschillende partijen aan tafel te krijgen om kennis uit te wisselen. Voor overheidsingrijpen loopt Pen niet warm. "Een overheid die met een zwarte lijst komt voor boeken, dat is tricky. Het is een ingewikkelde situatie."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie