Binnenland
WNL

CDA-ideoloog Borstlap: wees als partij bereid mensen te leveren aan kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-ideoloog Borstlap: wees als partij bereid mensen te leveren aan kabinet

Voormalig topambtenaar en CDA-ideoloog Hans Borstlap vindt dat partijen die niet deelnemen aan de formatie, wel bereid moeten zijn om mensen te leveren aan een kabinet. "Ik vind dat als er drie partijen zijn die geen bestuurlijke ervaring hebben, we gelukkig mogen zijn dat we nog partijen hebben met mensen die wel in staat zijn om het land te dienen en bestuurbaar te houden", zegt hij in Sven op 1.

Borstlap is daarom van oordeel dat politieke partijen als zijn eigen CDA moeten oppassen om vooraf deelname van partijleden aan een kabinet uit te sluiten.

Borstlap kent een van de nieuwe informateurs, Richard van Zwol, goed. Volgens de oud-topambtenaar dien je als informateur tegenstellingen te overbruggen en gezamenlijk perspectief te zoeken. Dat kan Van Zwol goed door zijn ervaring als ambtenaar op het ministerie van de minister-president. "Eigenlijk is er geen betere leerschool in het woorden van een oliemannetje dan een hoge ambtenaar zijn op het ministerie van Algemene Zaken."

Financiën

Vandaag spreken informateurs Dijkgraaf en Van Zwol onder meer met oud-informateur Ronald Plasterk. Aan het eind van de middag laten ze zich bijpraten over de financiën. Dat is het meest heikele onderwerp in deze formatie. Volgens Borstlap moet er veel meer aandacht naar de vraag wat het verdienvermogen van Nederland op lange termijn is.

"Je zal - in een land dat vergrijst - een strategie moeten ontwikkelen dat de Nederlandse economie een hogere productiviteitsgroei heeft dan nu." Daarnaast ontbreekt volgens Borstlap op het lijstje te bespreken onderwerpen het onderwijs. "Je kan niet zonder." Hij spreekt bovendien van grote kwaliteitsproblemen in het lager en middelbaar onderwijs.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Zeventien miljard

Er dient de komende periode zeventien miljard bezuinigd te worden, zo is berekend door een commissie van ambtenaren. Volgens Borstlap kan je daarin heel veel bereiken met een "creatieve strategie". Daarnaast verwacht hij van partijen als de PVV en BBB dat ze op financieel vlak nu verantwoordelijkheid nemen. "Het is niet alleen maar de mooie verhalen houden."

Borstlap heeft er wel vertrouwen in dat de informateurs, Van Zwol en Dijkgraaf, strenge leermeesters zullen zijn. "Zij zullen zeggen: Jongens, dit is het kader en daar blijven we binnen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie