Binnenland
KRO-NCRV

Hoe kan discriminatie van gehandicapten tegengegaan worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan discriminatie van gehandicapten tegengegaan worden?

De maand van de inclusieve arbeid is begonnen. De aanleiding hiervoor is dat de twee miljoen Nederlanders met een beperking nog altijd moeilijk aan een baan kunnen komen. En als dat al lukt, is het nog maar de vraag hoe ze op hun werk arriveren. Het openbaar vervoer is namelijk vaak ook niet toegankelijk. Guusje ter Horst maakt zich hard voor verandering met de campagne Onbeperkt meedoen. "Mensen met een beperking aan het werk krijgen is belangrijk, en er zijn mogelijkheden voor ondersteuning", ze de oud-minister van Binnenlandse Zaken bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Nederland heeft het VN-verdrag Handicap getekend in 2016. Dit stelt dat het Rijk en gemeenten het leven van mensen met een beperking makkelijker moeten maken. "Als gemeente moet je een lokale inclusieagenda hebben om de voorwaarden te verbeteren. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, zodat iedereen de binnenstad in kan", meldt Ter Horst.

Samen spelen

Er zou dus vooral gekeken moeten worden naar spelen, onderwijs en werk. "Het is belangrijk dat kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Dit verandert namelijk de houding van mensen zonder beperking naar mensen met een beperking", zegt Ter Horst.

Inclusief onderwijs kan daaraan bijdragen. "Oplossingen kunnen zijn om klassen te hebben met kinderen zonder beperking en klassen met kinderen met een beperking, zodat ze elkaar in de pauze tegenkomen", legt Ter Horst uit. Werk speelt ook een belangrijke rol. "Er is echter een grote terughoudendheid bij werkgevers om mensen met een beperking in dienst te nemen, wat vaak onterecht is."

Werkgevers, ministeries en gemeenten

Het doel is dat mensen met een beperking vanaf 2040 volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. "Dit betekent dat er een werkagenda wordt gemaakt, waarbij iedereen moet bijdragen: werkgevers, ministeries en gemeenten", licht Ter Horst toe. "Op dit moment heeft 50 procent van de gemeenten voldaan aan hun wettelijke taak om zo'n agenda op te stellen."

Aandacht en inclusie

Er is dus nog werk aan de winkel, ook voor Ter Horst. De komende tijd gaat ze langs bij gemeenten om zo'n agenda op te stellen. "Gemeenten hebben autonomie en mogen zelf bepalen hoe ze hun inclusieagenda invullen", aldus Ter Horst. Geld speelt natuurlijk een grote rol, maar volgens Ter Horst moet de focus vooral liggen op "aandacht en inclusie" voor mensen met een handicap.

Er wordt ook gewerkt aan een basispakket, zodat iedere gemeente een stabiel uitgangspunt heeft om de agenda op te stellen. "De vraag is of de Rijksoverheid hier meer aandacht aan moet besteden."

Aanpassingen

Ter Horst stelt dat gemeenten een taak hebben in de toegankelijkheid in openbare ruimtes. Denk daarbij aan markeringsstrepen, duidelijke liftsignalering en vloerstructuur, maar ook bijvoorbeeld de informatievoorziening en het vinden van werk. "Gemeenten kunnen helpen bij het vinden van werk door samen te werken met het UWV en bedrijven. Mensen met een beperking aan het werk krijgen is belangrijk, en er zijn mogelijkheden voor ondersteuning."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie