Binnenland
NOS

Eerste Nederlanders weer teruggehaald uit Israël

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Nederlanders weer teruggehaald uit Israël

Op vliegveld Eindhoven is gisteravond het eerste vliegtuig geland met Nederlanders die vast zaten in Israël. In het defensievliegtuig zaten bijna 200 Nederlanders, waaronder een stel uit Apeldoorn dat in het zuiden van Israël vakantie vierde. Verslaggever Edwin van den Berg ving ze op voor het NOS Radio 1 Journaal.

Eerste Nederlanders weer terug vanuit Israël

"We hebben voor vertrek nog een luchtalarm gehad, dus dat was spannend", zegt een vrouw.

Dubbel gevoel

Ze heeft een dubbel gevoel: "Je moet toch ook mensen daar achterlaten." Wel is ze blij om weer bij familie en vrienden te zijn. Met een groep van 34 mensen waren ze in Israël, via een reis met de kerk. Haar partner zegt weinig van de strijd te hebben meegekregen: "Gelukkig zaten we in een veilig deel van Jeruzalem, we moesten alleen af en toe de schuilkelders in."

"Het is toch wel moeilijk hoor, ook je reisleider die daar nu nog is met al die spanningen", aldus de vrouw. Ze gaan nu vanuit huis de ontwikkelingen volgen.

In de lucht kijken

Ook sprak Edwin van den Berg met een vader en dochter. "Het voelt heel vreemd nog", zegt de dochter. "Ik was van plan om 7 maanden in Israël te zijn." Het voelt ook voor haar heel dubbel om nu weer terug te zijn. Ze zegt blij weer veilig te zijn, maar was liever niet weggegaan. "Ik zou gaan studeren in Jeruzalem en tijdens de aanvallen zat ik in de Westelijke Jordaanoever."

"Op de Westelijke Jordaanoever heb je niet zoiets als schuilkelders, je moet gewoon in de lucht kijken of er bommen komen, dus dat was best overweldigend." Daarnaast was ze daar vrijwel alleen. "Dat was toch anders dan in bijvoorbeeld Tel Aviv, daar was ik met vrienden en heb je ook veel meer waarschuwingen." Haar vader is ontzettend blij dat zijn dochter weer veilig terug is. "Ik heb het vliegtuig de hele tijd gevolgd en ik was in het begin heel angstig totdat het eenmaal over het water was."

Later vandaag gaat er weer een vliegtuig van Defensie naar Israël om nog meer Nederlanders op te halen.

Vliegtuig terug

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie