Binnenland
AVROTROS

Opgelicht via datingapps: zo word jij geen slachtoffer

foto: Pexels - cottonbrofoto: Pexels - cottonbro
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgelicht via datingapps: zo word jij geen slachtoffer

Voor maar liefst veertig miljoen euro werden consumenten het afgelopen jaar opgelicht. Via WhatsApp, via de mail, via de telefoon en tegenwoordig zijn oplichters zelfs zo slinks dat zij via datingapps proberen geld af te troggelen bij mensen. Cybersecurity-expert Mary Jo de Leeuw vertelt in Blok&Toine hoe je je kunt wapenen tegen oplichting.

Opgelicht via datingapps: zo word jij geen slachtoffer

"Oplichters doen zich op datingapps vaak voor als iemand anders", vertelt De Leeuw. "Ze proberen je hart te veroveren en beloven mooi dingen voor in het vooruitzicht. Denk aan een mooie reis, trouwen of een auto."

Pas op het moment dat je met diegene af wilt spreken, proberen ze met behulp van mooie of soms zielige verhalen geld te krijgen. Dat doen oplichters door jou bijvoorbeeld anoniem en via een tussenpartij geld over te laten maken naar een anonieme rekening of je een bankrekening te laten openen.

Maak gebruik van zoekmachines

"Op het moment dat je echt geïnteresseerd bent in iemand, is het altijd verstandig om de foto's die iemand gebruikt te proberen te traceren met behulp van zoekmachines", legt De Leeuw uit. "Dan kun je controleren of die persoon echt is wie hij of zij beweert te zijn."

De Leeuw adviseert ook om bijvoorbeeld een belafspraak te maken. "Oplichters proberen je zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Fysiek afspreken willen ze absoluut niet. Bij mooie beloftes en als je lang aan het lijntje gehouden wordt, dan klopt het vaak niet."

'Maak nooit geld over'

Omdat oplichters vaak de truc toepassen om je via een tussenpartij en anoniem geld over te laten maken, is niet te achterhalen wie het geld heeft overgemaakt en ook niet wie het heeft opgehaald. Helaas heb je dan ook geen poot om op te staan en ben je je geld echt kwijt.

Ook als je via een reguliere rekening geld over hebt gemaakt, is het moeilijk om je geld terug te krijgen. De Leeuw: "Je hebt op dat moment met je volle verstand geld overgemaakt en akkoord gegeven. Het enige dat je nog kunt doen, is aangifte."

De Leeuw adviseert dan ook om nooit je pincode of wachtwoord aan iemand te geven en ook nooit zomaar te klikken op links in je mail of via de app.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie