Binnenland
BNNVARA

Gemeentelijke belasting kwijtschelden? Dat kan alleen als je niet te veel spaargeld hebt

foto: Markus Winklerfoto: Markus Winkler
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeentelijke belasting kwijtschelden? Dat kan alleen als je niet te veel spaargeld hebt

Gemeenten verwachten dit jaar een forse stijging van de gemeentelijke belasting van gemiddeld 8,5%. Wie weinig geld heeft, kan die gemeenteheffingen laten schrappen. Maar, alleen als je bijna door al je spaargeld heen bent. Daar moet verandering in komen, vinden Nieuw Sociaal Contract en GroenLinks-PvdA. Daarom dienen zij een amendement in om het kwijtschelden voor meer mensen mogelijk te maken, leggen de partijen uit in De Nieuws BV.

"Wij willen bereiken dan mensen die niet zoveel inkomen hebben, niet in één keer geconfronteerd worden met hele hoge lasten op gemeente niveau", legt NSC-Kamerlid Sandra Palmen uit. "Wij willen ervoor zorgen dat ze de grenzen waar je aan moet voldoen om de belasting te laten schrappen gelijk worden gemaakt."

Spaargeld

Op dit moment is het zo dat als je bijvoorbeeld geen spaargeld hebt, dan kan de gemeentelijke belasting kwijtgescholden worden. Maar, als je een laag inkomen hebt, met een minimale buffer op de bank, dan kan je daar al niet meer voor in aanmerking komen. Met het amendement dat Palmen en Mohandis indienen, willen de partijen ervoor zorgen dat ook mensen met een beetje spaargeld aanspraak kunnen maken op de kwijtschelding.

Mohandis (GroenLinks-PvdA): "Omdat je ziet dat mensen snel in de knel komen." Mohandis noemt als voorbeeld Wajongers. De Wajong is een uitkering voor mensen die voor hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Door deze ziekte of handicap hebben zij al op jonge leeftijd een arbeidsbeperking. Vorig jaar kregen zij van het kabinet een klein beetje meer geld. "Wat je ziet is dat het ze gelijk al over de grens duwde dat zij nog recht hebben op de kwijtschelding van gemeentelijke belasting. Dat is krom."

Maar ook als mensen niet kunnen werken maar wel vrijwilligerswerk doen en daarbij een auto gebruiken: de auto telt dan mee als vermogen. Ook dan kom je snel in aanmerking om de gemeentelijke belastingen te moeten betalen.

Nadenken over de toekomst

Kortom: Mohandis en Palmen willen ervoor zorgen dat dat mensen met een laag inkomen niet direct hun spaargeld hoeven op te maken voor de gemeentebelastingen. "De grens willen we gelijkstellen met de grens van de bijstand. Die ligt daar op ongeveer 7000 euro. Dat mag je hebben zonder dat de overheid zegt dat je niet meer in aanmerking komt voor kwijtschelding. Mensen die niet in de bijstand zitten, mogen 2000 euro hebben. Dat is een heel groot verschil, dat kan ik niet uitleggen."

Volgens Palmen wil de overheid juist dat mensen kunnen nadenken over hun toekomst, wat deze regeling bemoeilijkt. "Zo was er een mevrouw die had gespaard voor haar begrafenis. Om haar kinderen straks niet tot last te zijn. (...) En toen had ze teveel vermogen."

Controversieel verklaard

Het onderwerp was controversieel verklaard. Nu de formatie al 113 dagen onderweg is, is het onderwerp gisteren on-controversieel verklaard. Wat betreft GroenLinks-PvdA en NSC komt het dus niet alleen op de agenda, maar wordt er ook een verandering doorgevoerd. "Er moet lucht komen in het systeem", aldus Mohandis.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie