Binnenland
MAX

SRV-wagen terug op de weg?!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SRV-wagen terug op de weg?!

Leve de man van de SRV! Zo luidt de bekende slogan van de reclame van vroeger. Of de winkel op wielen ook echt klaar is voor een comeback en de straten in de toekomst weer vaker onveilig maakt, legt retaildeskundige Tom Kikkert in Villa VdB uit.

Is de SRV-wagen bezig met een comeback?

De SRV (Samen Rationeel Verkopen)-wagen is een supermarkt op wielen en ontstaan in de jaren ’60, door een samenwerking van verschillende groothandels. In de jaren '90 verdween het merendeel van deze rijdende supermarkten uit het straatbeeld. Toch is er nog onduidelijkheid over de naam SRV; later wordt ervan uitgegaan dat SRV is gevormd uit de eerste drie klinkers van het woord SeRVice.

Supermarkten

Ze werden vervangen door grote supermarkten die populairder werden onder consumenten vanwege hun lagere prijzen en centrale ligging. Vooral in stedelijke gebieden verloren de SRV-wagens hun relevantie, omdat ze niet langer een meerwaarde boden. Toch is de SRV weer wat vaker op de weg te zien, ondanks de opkomst (en soms ook ondergang) van flitsbezorgdiensten of bedrijven als Thuisbezorgd.nl.

Persoonlijk contact

Op dit moment rijden er nog zo’n honderd wagens rond. "Het voordeel van een SRV-wagen is persoonlijk contact," aldus retaildeskundige Tom Kikkert. "Anders dan bij flitsbezorgers krijg je niet de eieren tegen de ruit als je de deur niet op tijd open doet." Het is volgens hem niet de sneller, ook niet het efficiëntst, maar het is wat we nodig hebben; "Om de eenzaamheid tegen te gaan. We zijn er toch achter aan het komen dat digitalisering niet hetzelfde is als vooruitgang. We komen er ook achter dat er meer is dan alleen de efficiënte weg. De SRV-wagen maakt gebruik van dat element. Zeker met het oog op eenzaamheid en vergrijzing: mensen hebben behoefte aan menselijk contact."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie