Binnenland
WNL

Een duurzamer biertje: eerste emissievrije mouterij een feit

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Een duurzamer biertje: eerste emissievrije mouterij een feit

Holland Malt in de Eemshaven in Delfszijl draait vanaf nu helemaal emissievrij. ''We hebben daarmee de eerste emissievrije mouterij ter wereld geopend'', vertelt Bavaria-topman Peer Swinkels in het NPO 1 Radio-programma Sven op 1.

Bavaria-topman Peer Swinkels houdt een warmhartig pleidooi over het familiebedrijf (15 maart 2024) - Sven op 1

Holland Malt valt onder Royal Swinkels Family Brewers, beter bekend als Bavaria. Swinkels: ''We zijn afgestapt van het gas en we zijn overgegaan naar warmtepompen op windenergie. Een zeer geavanceerd systeem met een enorme investering in de hele energieprestatie van die grote productielocatie. We hebben de hele fabriek omgebouwd. De windenergie komt van windmolens in Zeeland''.

De afgelopen periode was de hele wereld van de totale toeleveringsketen van de bierindustrie bijeen in Groningen voor een congres over duurzaamheid. ''Hoe gaan we de hele keten verduurzamen? Van machinebouwers tot grondleveranciers?''

'Familiebedrijven kijken meer naar toekomst'

Swinkels maakt zich zorgen over de toekomst en het aandeel van bedrijven die bijdragen aan een leefbare planeet voor de volgende generaties. De oorzaak is volgens hem de verschuiving van aandacht van de lange naar de korte termijn. Familiebedrijven hebben beter oog voor de toekomst van de generaties na ons en zijn daarom sneller geneigd zich in te zetten voor de planeet, denkt de topman.

Toch hebben de familiebedrijven het moeilijk in Nederland. Swinkels: "In Nederland is het zo dat vreemd vermogen, de schuld, fiscaal aantrekkelijk wordt gemaakt. Eigen geld daarmee in je eigen bedrijf stoppen wordt relatief gezien ongelijk behandeld''.

Alternatieven

Bavaria zit meer dan 300 jaar in Nederland. Verhuizen naar het buitenland is volgens Swinkels dan ook een hele stap. ''Maar de continuïteit staat voorop. Die wil je waarborgen. Als dat in Nederland niet gaat, ga je naar alternatieven zoeken. Als er in de Nederlandse politiek beslissingen genomen zouden worden die de continuïteit zouden schaden, word je gedwongen om dat te doen. De overdrachtsregeling voor familiebedrijven moet betaalbaar blijven.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie