Binnenland
KRO-NCRV

Weinig discussie rond inlichtingenwet: 'Tast wel onze democratische waarden aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig discussie rond inlichtingenwet: 'Tast wel onze democratische waarden aan'

De Tweede Kamer stemt vandaag over een aanpassing van de inlichtingenwet. Door deze aanpassing kunnen de AIVD en MIVD sneller ingrijpen bij spionagepogingen. Hoever gaan we in de bescherming van onze veiligheid ten koste van onze privacy?

Krijgen de AIVD en MIVD straks meer mogelijkheden tot aftappen?

Afluisteren en hacken

De wet is bedoeld om spionage vanuit andere landen, zoals China en Rusland, tegen te gaan. Onderzoeksjournalist Wil van der Schans van KRO-NCRV’s Pointer, verbaast zich erover dat deze eventuele aanpassing zo weinig discussie in het land teweeg brengt. Waar dit eerder wel gebeurde bij de zogenoemde ‘sleepwet’, hoor je er nu weinig over. "Ook hier wordt gebruik gemaakt van een sleepnet", legt Van der Schans uit bij Spraakmakers. "Door deze eventuele aanpassing kunnen de geheime diensten AIVD en MIVD straks de kabels van internet afluisteren en binnenhalen." Van der Schans plaatst daar wel wat nuance bij: "Ze zullen daar natuurlijk wel keuzes in maken. Want de diensten kunnen lang niet alles binnen slepen."

Naast het afluisteren kunnen de diensten dan ook makkelijker hack-operaties uitvoeren. "Voor iedere hack moeten ze nu toestemming krijgen van een toezichtcommissie. Die gaat er, mocht aanpassing er komen, vanaf gaan. Dan mogen ze ongebreideld hacken."

Delen met andere landen

De informatie die hieruit komt kan vervolgens ook gedeeld worden met andere landen door middel van BULK-data. Een soort verzameling van grote hoeveelheden data in één keer. Iets dat bij veel politieke partijen vragen opwekt. Wat bijvoorbeeld te doen bij landen die hun technische zaakjes niet op orde hebben? "Dat is problematisch", stelt Van der Schans. "Zo is er een schandaal geweest met de Oostenrijkse inlichtingendiensten, die weer nauw samenwerkten met de Russen. Als zij informatie van ons hebben kan dat dus wellicht naar die landen lekken.”

Van der Schans vind overigens niet dat we dan maar helemaal geen informatie meer uit moeten wisselen. Volgens de onderzoeksjournalist is uitwisseling wel degelijk belangrijk voor de veiligheid. "Maar dat moet niet in BULK-data gebeuren."

'Tast democratische waarden aan'

Toch is er dus weinig publieke discussie rond het thema. Jammer, vindt ook hoogleraar Griekse taal en letterkunde Ineke Sluiter. "Het tast wel het hart van onze democratische waarden aan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie