Binnenland
BNNVARA

Alcoholcampagne voor ouders: 'Laat je minderjarige kind ook niet thuis drinken'

foto: NIX18foto: NIX18
  1. Nieuwschevron right
  2. Alcoholcampagne voor ouders: 'Laat je minderjarige kind ook niet thuis drinken'

In de nieuwe alcoholcampagne van de overheid worden jongeren onder de 18 dit keer niet aangesproken op de gevaren van alcohol, maar hun ouders. Hersenwetenschapper Erik Scherder, Carmen Voogt van het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos Instituut en Laura Perez Peschier, redacteur bij De Nieuws BV, vertellen over de dilemma's van ouders en de gevolgen van minderjarig drinken.

Video niet beschikbaar

Dat alcohol de hersenontwikkeling van minderjarigen remt, is al jaren bekend. Maar zodra kinderen op een leeftijd komen dat alcohol interessant wordt, staan veel ouders voor een dilemma: Geef ik mijn minderjarige een biertje op de verjaardag thuis? Liever niet, horen we de stem van hersenwetenschapper Scherder zeggen in de nieuwe NIX18-reclamespot.

'Liever eerlijk dan stiekem'

Zo stond ook Perez Peschier voor het dilemma. Samen met haar man heeft ze niet de illusie dat ze haar kinderen voor hun achttiende verjaardag kunnen behoeden voor alcohol. Onder het motto 'liever eerlijk dan stiekem', besloten ze dat het eerste biertje dan toch maar beter thuis gedronken kan worden.

Nu is Perez Peschier niet de enige die zo denkt, maar het is volgens Voogt een grote misvatting dat je kinderen beter thuis kan leren drinken in een veilige omgeving. "Als je kijkt naar de schade die het kan teweegbrengen voor nu en later, kan je beter geen alcohol drinken voor je achttiende." Voogt geeft aan dat de kans op alcoholverslaving in de volwassenheid toe neemt als er voor het vijftiende levensjaar gedronken wordt.

Voorbeeldfunctie

"Ouders hebben een voorbeeldfunctie", aldus Voogt. "Het zou beter zijn als ouders niet in het bijzijn van hun kinderen drinken en strikte regels stellen." Ook Scherder vindt dat ouders hierin een voorbeeld moeten zijn. "Solidariteit zou mooi zijn. Als je iets niet wil voor je kinderen, moet je het zelf ook niet doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie