Binnenland
BNNVARA

Aziatische koks mogen hier niet meer komen werken: 'Dit is neerkijken op vakmanschap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aziatische koks mogen hier niet meer komen werken: 'Dit is neerkijken op vakmanschap'

Al ruim 100 jaar kunnen we in Nederland genieten van Chinees eten wat bereid is door Aziatische koks. Maar door nieuwe regelgeving van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid wordt het vanaf juli niet meer mogelijk voor Aziatische koks om hier te komen werken. Dit levert voor veel restaurants problemen op en de branche luidt de noodklok. Restauranteigenaar en vicevoorzitter van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemingen (VCHO) Frank Chan vertelt erover in De Nieuws BV: "Een kok is een vakman, die kan niet zomaar vervangen worden."

Verdwijnen de Aziatische restaurants uit het Nederlandse straatbeeld?

Video niet beschikbaar

Waarom een Aziatische kok?

Bij Chinese restaurants werken vaak één of twee Aziatische koks. De restaurants hebben daar veel belang bij. "In onze keuken worden gerechten bereid volgens Aziatische wijze en met Aziatische smaken. De kok moet daar gewoon veel van af weten en ervaring mee hebben. Ze hebben zelfs een andere snijtechniek dan Nederlandse koks", legt Chan uit.

Misstanden Aziatische horecabranche

De nieuwe regelgeving zal gevolgen hebben voor de restaurants. "De koks die hier al werken mogen blijven, maar als deze weggaan dan is er geen vervanging mogelijk." De wijziging in het beleid is een gevolg van een alarmerend rapport van de arbeidsinspectie in 2022. Hieruit bleek dat er veel gevallen van mensensmokkel, onderbetaling, veel te lange werkdagen en kinderarbeid plaatsvinden in de Aziatische horecabranche. "De inspectie gaf aan dat het om een aantal zaken gaat. Op incidenten moet natuurlijk hard gehandhaafd worden, maar je moet het niet over de hele branche uitsmeren."

Naar aanleiding van het rapport zijn verschillende maatregelen getroffen. "We hebben bijvoorbeeld zelf een meldpunt opgericht waar koks melding kunnen doen wanneer dingen niet volgens de regels gebeuren. Het ministerie heeft hier niet op gereageerd", legt de voorzitter van de VCHO uit.

Vakmanschap

Jarenlang was de branche goed in gesprek met de overheid. "We hebben met de overheid gekeken waar we verbetering in konden aanbrengen. Nu willen ze heel abrupt niet verder in gesprek hierover." Een goede verklaring heeft de restauranteigenaar niet. "We hebben geaccepteerd dat de regeling is afgeschaft. Door de overheid is ons verteld dat we via de normale Wet arbeid vreemdelingen nog steeds Aziatische koks kunnen laten komen. Nu hebben ze opeens aangekondigd dat wij aan koks geen eisen meer mogen stellen dat ze ervaring en kennis moeten hebben van de Aziatische keuken."

De restaurants zouden hierdoor voorrang moeten geven aan Europese basiskoks die geen ervaring hebben in de Aziatische keuken. Twee tot zes maanden zou volgens de overheid genoeg moeten zijn om deze koks op te leiden. "Dit is gewoon neerkijken op het vakmanschap", vindt Chan. In Nederland is het op dit moment niet mogelijk om opgeleid te worden tot Aziatische kok. "We hebben met verschillende ROC's geprobeerd zo'n opleiding op te zetten, maar vanwege te weinig interesse van leerlingen konden we deze opleiding niet starten."

Om de regelgeving tegen te gaan heeft de VCHO een petitie gestart gericht aan leden van de Tweede Kamer. "Als hier niet wat aan gaat gebeuren heeft dat hele grote consequenties voor de Aziatische keuken."




Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie