Binnenland
BNNVARA

Zo kwamen de eerste boeren in Nederland

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kwamen de eerste boeren in Nederland

Het is ongelofelijk koud in Nederland. In de nieuwe aflevering van de podcast Zo Klonk Nederland verdwijnen alle naaldbossen en wordt ons land voor de komende duizend jaar weer een open toendra. Maar na die jaren van kou, schiet de temperatuur omhoog. De temperatuur stijgt zo'n vier graden in vijftig jaar. De jagers-verzamelaars zien het gebied waarin ze wonen voor hun ogen veranderen. En hun leefwijze verandert: de eerste boeren laten van zich horen.

#4 - Zo klonk Nederland afl. 4: loofbossen en hunebedden - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Wanneer de temperaturen stijgen, komt in rap tempo het naaldbos terug in Nederland. Ook de eerste loofbomen komen op. Negenduizend jaar geleden is Nederland eigenlijk één groot loofbos.

Stijging zeespiegel

Nu het steeds warmer wordt, stijgt de zeespiegel ook met ongeveer een meter per eeuw. De Noordzee stroomt vol. De jagers-verzamelaars en de dieren die in dit gebied leven vertrekken naar het vasteland, óf belanden op een eiland midden in de Noordzee, het Doggerland.

In het binnenland van dit eiland liggen uitgestrekte moerasbossen waar kwakken, bevers, otters, woudapen en elanden leven. Door de stijgende zeespiegel wordt Doggerland echter steeds natter. En dan krijgt het eiland ook nog eens een tsunami over zich heen. De mensen en dieren die dit al overleven zien hun eiland een paar honderd jaar later voorgoed onder de golven verdwijnen. De oprukkende zee verdrinkt Doggerland.

De eerste boeren in Nederland

Op het vasteland is het een stuk rustiger. Mensen met een totaal nieuwe manier van leven komen ons land binnen. Ze trekken niet meer rond zoals jagers-verzamelaars, maar blijven op één plek en houden vee en telen graan. Daarvoor branden en hakken ze open plekken in het dichte bos. Zo'n vijfduizend jaar geleden is er een boerenvolk dat enorme bouwsels van zwerfkeien weet te maken. We brengen een bezoek aan de heilige hunebedden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie