Binnenland
KRO-NCRV

VVD-burgemeester: 'Goede opvang is in het belang van het kind en de maatschappij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-burgemeester: 'Goede opvang is in het belang van het kind en de maatschappij'

Unicef slaat alarm over het aantal kindvluchtelingen in noodopvangcentra in ons land. VVD-burgemeester Mark Buijs wil dat goede opvang overal snel geregeld wordt. "De samenleving moet zelf met deze kinderen verder", zegt hij bij Spraakmakers.

"Wij vangen nu evident kansrijke jongeren op die sowieso gaan blijven", zegt Buijs. "Ik snap maar niet dat de politiek dit niet snapt."

Volgens de burgemeester moet je deze kinderen niet laten verpieteren in Ter Apel. "Uiteindelijk krijgt de samenleving zelf met deze kinderen te maken." Goede opvang is in het belang van het kind en de maatschappij. "Zorg dat ze als goede burgers kunnen meedoen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spreidingswet

UNICEF en COA doen deze week "een dringend beroep" op de Kamer om de spreidingswet in behandeling te nemen. Die moet ervoor zorgen dat de opvang van asielzoekers beter verspreid wordt.

De spreidingswet zou vanuit humaan oogpunt niet nodig moeten zijn, zegt Buijs. De burgemeester is coördinator vluchtelingenopvang in zijn regio en zegt dat de wet hem wél helpt om te zorgen voor meer en betere opvang. "Ik heb de indruk dat we deze nodig hebben om een stap verder te komen en te zorgen dat jongeren een goede plek krijgen."

Structurele oplossingen

De gemeente Oosterhout vangt momenteel 60 jongeren op en de burgemeester geeft toe dat die opvang beter zou kunnen. Hij kijkt uit naar de nieuwe opvanglocatie die binnenkort opent en waar kleinschalige en goede zorg geboden kan worden aan zo'n 74 kinderen.

Politieke onwil

Het ontbreekt aan politieke wil om de kinder- en mensenrechten van vluchtelingen in Nederland te verbeteren, zegt Sander Schuitemaker, juridisch adviseur Defence for Children.

Ook eerdere bezuinigingen, het personeelstekort bij COA en IND en koudwatervrees van gemeenten als het gaat om het beschikbaar stellen van opvanglocaties, helpen niet mee. Daarom denkt hij dat de spreidingswet nodig is omdat dit zorgt voor meer duidelijkheid en kleinschalige opvanglocaties.

"Er is stabiele, kleine en veilige opvang nodig." Ook Schuitemaker zegt dat een flink deel van deze kinderen recht hebben om te blijven en ze krijgen nu niet de zorg en onderwijs waar ze recht op hebben. "Dat zouden we als land niet moeten willen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie