Binnenland
NTRPowNed

Gedupeerden toeslagenaffaire wachten nog steeds op compensatie: 'Drama'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedupeerden toeslagenaffaire wachten nog steeds op compensatie: 'Drama'

Meer dan vijf jaar na het aan het licht komen van de toeslagenaffaire strijden gedupeerden nog altijd voor compensatie. Zo ook Christel Mirkovic-van Zweden. Zij raakte voor tienduizenden euro’s gedupeerd. "Hoe ga je compenseren dat een heel leven dat had kunnen zijn, ons is ontnomen?", zegt zij in 5 Dagen.

5 Dagen... over de herstelprocedure toeslagenaffaire

"Ik kan me heel goed voorstellen dat Nederland 'toeslagenmoe' is", zegt Mirkovic-van Zweden. "En ik denk dat ik en duizenden andere gedupeerden uitgeput zijn. Maar tegelijkertijd moet je even weer gaan rammelen aan de deuren van Den Haag, want het is nog niet opgelost."

Institutionele vooringenomenheid

Mirkovic-Van Zweden raakte voor duizenden euro’s gedupeerd in de toeslagenaffaire. "De stortvloed aan brieven en terugvorderingen vond pas plaats nadat ik getrouwd ben met een ontzettend lieve man, met een buitenlandse achternaam: Mirkovic. Dat is een Balkan achternaam", zegt Mirkovic-van Zweden.

Ze werd officieel erkend tot gedupeerde en ontving een excuusbrief van demissionair minister-president Rutte waarin staat dat ze slachtoffer is van institutionele vooringenomenheid. "Dat is gewoon chique Haags voor discriminatie."

Bulgarenfraude

"Ik weet ook waarom de overheid zich genoodzaakt zag om wat strenger te kijken, dat is die zogenaamde Bulgarenfraude die toentertijd speelde. En ja, dat moet je aanpakken als overheid. Maar dat je zulke rigoureuze stappen neemt en een systeem zo heftig programmeert dat alles dat ook maar een connectie met het buitenland heeft in een kaartenbak wordt gestopt… Dat is wel een heel ernstig vermoeden."

'Het is een drama'

Naast de 30.000 euro die beschikbaar is gesteld aan gedupeerden, de zogenaamde Catshuisregeling, is de hersteloperatie van Mirkovic-van Zweden nog niet vooruit gegaan. "Die 30.000 euro waarvan Nederland denkt dat het mij cadeau is gedaan, dat was mijn eigen geld dat ze hebben teruggevorderd. Ik heb nog geen euro compensatie gehad."

7 miljard

De hersteloperatie verloopt niet alleen bij haar moeizaam. "Het is een drama. De teller van het geld dat aan de toeslagenaffaire is besteed staat inmiddels op ruim 7 miljard. En weet je waar dat geld naartoe gaat? Dat gaat naar landsadvocaten, consultants, rapporten, enquête commissies, en nog meer rapporten. Dat komt niet bij de mensen terecht."

"En hoe ga je compenseren dat ons een heel leven dat had kunnen zijn, is ontnomen? Hoe ga je compenseren dat je ten overstaan van heel Nederland van de ene op de andere dag een etiket krijgt: slachtoffer? Ik ben ten overstaan van heel Nederland zielig bevonden. Dat heeft iets met mij gedaan."

Getuigenis

Vanuit Empowerment Coöperation Amsterdam (ECA) maken Mirkovic-van Zweden en collega’s 'getuigenissen', waarbij gedupeerden op beeld hun verhaal te vertellen. Zo krijgen slachtoffers weer een gezicht. Ben jij gedupeerd in de toeslagenaffaire? Meld je aan voor een getuigenis via info@empowermentcoop.nl of kom langs bij de inloopspreekuren:

CousCousClub, Ceintuurbaan 346, Amsterdam (dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur)

Tante Toorop, Jan Tooropstraat 8, Amsterdam (dinsdag en donderdag van 12.00 tot 17.00 uur)

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie