Binnenland
EO

Prediker Hoblos zal ook geen moslims in Utrecht toespreken via videoverbinding

foto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Prediker Hoblos zal ook geen moslims in Utrecht toespreken via videoverbinding

De omstreden Australische prediker Mohamed Hoblos zal zaterdag ook niet online een groep Nederlandse moslims toespreken. Dat laat Dawah Groep Utrecht, de groep de bijeenkomst in de Jaarbeurs organiseert waar Hoblos zou spreken, weten aan Dit is de dag.

Kun je een omstreden islamitische prediker tegenhouden? (19 januari 2024) - Dit is de Dag

Hoblos staat bekend om zeer controversiële uitspraken. Zo noemde hij de aanslagen in Israël van Hamas op 7 oktober een 'opsteker'. Donderdag werd bekend dat hij geen toegang krijgt tot de Schengenzone, waar Nederland toe behoort. Demissionair minister Yesilgöz liet weten dat de prediker inderdaad niet welkom is. In de Tweede Kamer wilde sommige partijen ook voorkomen dat hij de aanwezigen online zou toespreken, maar dit staat volgens de Dawah Groep dus sowieso niet op het programma.

Hartig woordje

SGP-Kamerlid Diederik van Dijk is blij met de beslissing van de organisatie om Hoblos ook niet via een verbinding te laten spreken. "Petje af", zegt hij in Dit is de dag. "Maar ik vind dat er wel een hartig woordje gesproken moet worden met deze Dawah Groep. Want wat bezielt deze groep om zulk soort mensen zo graag naar Nederland te halen?" vraagt hij zich af.

Volgens Van Dijk zorgt Hoblos voor meer polarisatie en jodenhaat. "Het laatste waar we op zitten te wachten is dat zo'n islamitische haatprediker een emmer benzine over dit vuurtje gaat werpen", zegt hij.

Overigens is een online spreekbeurt erg moelijk te voorkomen, vertelt hoogleraar Algemene Rechtswetenchap Jan Brouwer. "Ik denk eerlijk gezegd niet dat er juridische aanknopingspunten voor zijn", zegt hij. Hij wijst erop dat de boodschappen van Hoblos al lang online staan. "Wil je die dan allemaal eraf halen? Dat is toch volstrekt onmogelijk?"

Brouwer vindt dat de normale bijeenkomst met Hoblos ook gewoon doorgang had mogen vinden. "We hebben een verbod op censuur. Dat staat in artikel 7 van de grondwet. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig voor het uiten van gedachten en gevoelens", zegt hij.

Hij denkt ook dat met het tegenhouden Hoblos veel meer aandacht krijgt dan nodig: "Het doel is om deze man kalt te stellen, dus géén aandacht te geven, maar hiermee geef je hem juist heel veel aandacht…", aldus de hoogleraar.

Kun je een omstreden islamitische prediker tegenhouden? Ook om online te spreken?

Ster advertentie
Ster advertentie