Binnenland
MAX

Waarom huisartsen steeds vaker kiezen voor 'meekijkconsult': 'Scheelt tijd voor arts én patiënt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom huisartsen steeds vaker kiezen voor 'meekijkconsult': 'Scheelt tijd voor arts én patiënt'

Een boeiende ontwikkeling in de medische wereld: meekijkconsulten bij huisartsen. Dat betekent dat een specialist op afstand kan meekijken - terwijl jouw huisarts een diagnose stelt. Bedenker en initiatiefnemer Marc ten Dam vertelt er alles over in Villa VdB.

Specialist kijkt mee via foto

Marc ten Dam is internist nefroloog (specialist nierziekten) bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en legt uit dat het idee begon met digitale beoordelingen van huidproblemen door dermatologen: "Een foto werkte voor de dermatoloog even goed als een daadwerkelijk bezoek aan de polikliniek." Maar het gaat verder dan dat, vertelt Ten Dam: "Stel je voor dat je huisarts twijfelt over een nierprobleem. Via zo'n meekijkconsult kan een specialist direct advies geven, waardoor onnodige doorverwijzingen worden voorkomen."

Kosten- én tijdbesparend

De huisarts stelt dan een digitale vraag aan de specialist en vult daarbij een aantal belangrijke gegevens in van de patiënt, vertelt de internist: "Op het moment dat het schikt, beantwoordt de specialist dan de vraag." Het bespaart niet alleen kosten, maar ook tijd voor zowel de patiënt als de huisarts. Hoewel deze aanpak nog niet overal even ver ontwikkeld is en het moeilijk is te meten hoeveel doorverwijzingen er bespaard worden, zien ze in het ziekenhuis van Ten Dam al een daling van 10 tot 15% in doorverwijzingen.

Dus, als je de volgende keer bij de huisarts bent en je je afvraagt of een doorverwijzing echt nodig is, vraag gerust naar de mogelijkheid van een meekijkconsult.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie