Binnenland
NOSNTR

Opluchting na uitspraak over kinderhartcentra: 'Twee jaar in spanning gezeten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opluchting na uitspraak over kinderhartcentra: 'Twee jaar in spanning gezeten'

De rechter heeft een streep gezet door het plan om de kinderhartchirurgie te centraliseren en daarmee twee van de vier centra in ons land te sluiten. Nieuws en Co besprak dat met kindercardioloog Arno Roest van het Leids Universitair Medisch Centrum.

"Wij zijn opgelucht dat wij de zorg kunnen blijven leveren. Ik ben ook opgelucht voor al onze medewerkers, want die hebben toch twee jaar in spanning gezeten", zegt Roest.

Van vier naar twee

Momenteel vinden de operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen plaats bij vier kinderhartcentra. Kinderen kunnen terecht in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Groningen.

De gisteren opgestapte minister Kuipers besloot vorig jaar na een langlopende discussie dat de operaties vanaf oktober 2025 alleen nog mogen plaatsvinden in Rotterdam en Groningen.

Onvoldoende onderbouwing

Zijn redenering is dat de kwaliteit verbetert als artsen meer ervaring opdoen met specialistische ingrepen.

De centra van Utrecht en Leiden waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter, die ze gelijk heeft gegeven. De rechtbank vindt onder meer dat de minister het besluit onvoldoende heeft onderbouwd.

"Netwerkvorming is zoveel belangrijker dan het concentreren en het grootste willen zijn", aldus Roest.

'Moeten slimmer kijken'

"Uiteindelijk moeten we het met z'n allen doen met behoud van ieders expertise en moeten we gewoon veel slimmer kijken. Kunnen niet de artsen gaan reizen bijvoorbeeld en kunnen we niet de opleiding van de jonge kinderhartchirurgen anders organiseren?"

Nieuws en Co 11 januari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie