Binnenland
KRO-NCRV

Hoe wordt bepaald of een geschiedenisboek gewijzigd moet worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt bepaald of een geschiedenisboek gewijzigd moet worden?

De manier waarop we over de Nederlandse geschiedenis nadenken, verschilt per generatie. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat onze historie continu aan het veranderen is. Dat heeft ook zijn uitwerking op de geschiedenisboeken. Maar wie bepaalt wat wanneer gewijzigd dient te worden? Verslaggever Anne van der Veen zocht het uit voor Spraakmakers.

Het Uitzendbureau: Wie bepaalt wat er in de geschiedenisboeken komt?

Geschiedenis wordt met enige regelmaat herschreven, vertelt Suzanne Schönbeck van de uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Ons koloniale verleden is daar een voorbeeld van. "In oudere boeken wordt daarover positiever gesproken." Zo stond er bijvoorbeeld dat het "niet netjes" was om landen te veroveren. "Dit is een eufemisme en eenzijdig", stelt Schönbeck.

Perspectieven

Volgens Schönbeck is "multiperspectiviteit" belangrijker geworden en wordt ons verleden genuanceerder beschreven. "Het was verschrikkelijk, maar nu worden andere perspectieven belicht."

'Tijden veranderen'

Maar wie beslist wat er in de geschiedenisboeken die in het onderwijs gebruikt worden beschreven staat? "Er is een commissie die de inhoud bepaalt. Maar tijden veranderen. Hopelijk gaan boeken met hun tijd mee."

Zo'n verandering wordt echter niet snel doorgevoerd. "Het is geschiedenis en het kost tijd voordat we onze tijd kunnen lezen en er anders over gaan schrijven", vertelt Schönbeck. Daarbij is het vooral de leerling en de docent die echt invloed uitoefenen. "Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop de docent lesgeeft en opdrachten geeft belangrijker is dan wat er in het tekstboek staat. Zo stimuleer je kritisch denken."

Ster advertentie
Ster advertentie