Binnenland
NOS

Opa sleept gokbedrijf voor rechter omdat kleinzoon half miljoen vergokte

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opa sleept gokbedrijf voor rechter omdat kleinzoon half miljoen vergokte

Een Nederlandse man van 77 daagt het gokbedrijf Bingoal voor de rechter, omdat zijn 17-jarige kleinzoon in twee maanden tijd ruim 162.000 euro van opa’s spaarrekening vergokte, zonder dat het bedrijf ingreep. In totaal verspeelde de jongen ruim een half miljoen euro van zijn grootvader bij achttien verschillende aanbieders. Volgens de grootvader ging het meeste geld naar Bingoal; daarom houdt hij dat bedrijf als eerste aansprakelijk. Voor zover bekend is het de eerste keer sinds de legalisering van de online gokmarkt dat de rechter zich buigt over de vraag of een bedrijf verloren geld moet terugbetalen.

De vader van de jongen beheerde de digitale bankzaken van de grootvader. "De jongen maakte gebruik van het paspoort van zijn vader om gokaccounts aan te maken, zodat hij zich kon voordoen als meerderjarige. Daarbij heeft hij de pincodes afgekeken, zodat hij ook bij het geld kon", vertelt advocaat André Bussink in het NOS Radio 1 Journaal. En dat zou niet zijn opgemerkt door Bingoal. "De meeste gokbedrijven koppelen alleen een unieke gebruikersnaam en een wachtwoord en controleren een kopie van het paspoort. Als een minderjarige zich niet kan inhouden, dan is het dus mogelijk om toch die gokmarkt te betreden."

Bij Bingoal werd als eerste gegokt op zo’n grote schaal, zegt Bussink. Daarom wordt tegen dat bedrijf nu geprocedeerd. "We vinden dat bij Bingoal als eerste de wettelijke zorgplichten die gelden voor gokbedrijven, in zo’n ernstige mate is geschonden. Als Bingoal op tijd had ingegrepen, dan was er heel veel schade voorkomen."

Excessen komen te vaak voorbij

De Kansspelautoriteit reageert kritisch, zegt research-redacteur Bas de Vries van de NOS. "De Kanspelautoriteit zegt dat het dit soort excessen te vaak voorbij ziet komen. Dat is onacceptabel, zegt de autoriteit, want de veiligheid van de speler moet altijd voorop staan."

Volgens De Vries benadert Bingoal de zaak duidelijk vanuit een andere hoek. "Bingoal laat weten aangifte te hebben gedaan tegen die kleinzoon vanwege identiteitsfraude. Het bedrijf zegt erbij: Bingoal heeft de zaak, zoals mag worden verwacht, ook gemeld bij de Kansspelautoriteit. Sindsdien zijn er door de toezichthouder geen nadere stappen ondernomen en heeft de politie een en ander in onderzoek genomen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie