Binnenland
KRO-NCRV

Hoe groot is het draagvlak voor kerncentrales? 'Dat tover je niet zomaar uit de lucht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe groot is het draagvlak voor kerncentrales? 'Dat tover je niet zomaar uit de lucht'

Lang was het een groot taboe, maar vandaag de dag groeit de steun voor kernenergie. Zeker in de Tweede Kamer, waar een ruime meerderheid voor zelfs vier kerncentrales is in plaats van twee. Maar is daar wel draagvlak voor in het land? "Er is veel draagvlak onder de Zeeuwen, wordt er gezegd. Dat zou wel onderzocht moeten worden", zegt Ramona Rentmeester van Borselse Voorwaarden Groep voor kernenergie bij Spraakmakers.

Stand.nl: Twee nieuwe kerncentrales is meer dan genoeg

'Zorgen en ambitie'

Ondanks dat er in het Zeeuwse Borsele dus al een kerncentrale staat, schijnt er dus wel degelijk draagvlak te zijn voor nog meer. "In Zeeland zijn er niet alleen zorgen, maar ook ambitie", ziet Erik van Merrienboer, burgemeester van Terneuzen. "Dus twee is een overweging waarvan veel Zeeuwen zeggen: daar valt over te praten. Maar vier is echt te veel, dan is de balans met de leefomgeving weg."

Maar dan wel onder voorwaarden. Daarvoor werd een speciale 'voorwaardengroep’ in het leven geroepen. Ramona Rentmeester stelt dat er allereerst grondig onderzoek gedaan moet worden naar het zogenaamde 'draagvlak'. En dan nog hun belangrijkste voorwaarde: de kerncentrale(s) moeten binnen het bestaande Sloegebied gebouwd worden. Echter komt daar, volgens stedenbouwkundige Kees Tielen, een probleem om de hoek kijken. "Twee nieuwe centrales passen er in het Sloegebied helemaal niet bij", stelt Tielen. Hij tekende het gebied uit en kwam daarna tot deze conclusie. "Als ik het uitteken zie ik dat er geen ruimte is, dit plan is dus gewoon luchtfietserij."

'In Groningen is kernenergie nodig'

Aan de andere kant van het land begint de discussie over een kerncentrale op Groningse bodem ook op te laaien. Als het aan de provinciale BBB ligt, moet dit kunnen. "In Groningen hebben we kernenergie ook echt nodig", stelt BBB-statenlid Gouke Moes. "Op dit moment is er nog geen politieke ruimte. Het beleid is: geen kerncentrale. Maar ik zie het draagvlak toenemen."

Toch is er in Groningen nogal een trauma als het gaat om energie. Decennialang leverden de Groningers gas, maar dat zorgde voor aardbevingen met veel materiële en immateriële schade als resultaat. "Op korte termijn wordt het heel lastig, want draagvlak kun je niet zomaar uit de lucht toveren", vervolgt Moes. "Er is hier een groot trauma als het gaat om energie. Nederland is goed geworden van het gas, maar Groningen niet. En dat trauma is bij lange na nog niet verwerkt."

Alleen voor Groningen?

Maar volgens Moes is er wellicht een oplossing, namelijk een kerncentrale die alleen energie levert voor Groningen zelf. "Wij voelen ons een kolonie van Nederland, een winstgewest. We hebben jarenlang energie geleverd voor de rest van het land. Nu is het wellicht goed om alleen naar Groningen zelf te kijken."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie