Binnenland
NOSNTR

Jumbo stopt met vleesaanbiedingen: wat betekent dit voor de toekomstige vleesconsumptie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jumbo stopt met vleesaanbiedingen: wat betekent dit voor de toekomstige vleesconsumptie?

Geen kiloknallers meer. Als eerste Nederlandse supermarktketen stopt Jumbo met aanbiedingen op vers vlees. Vanaf eind mei zijn er geen aanbiedingen meer voor rund-, varkens- en kippenvlees in de winkel en online.

Jumbo stop met vleesaanbiedingen: volgen andere supermarkten?

"We vinden het belangrijk om klanten op een laagdrempelige manier te helpen aan een meer plantaardig eetpatroon," zegt Jumbo woordvoerder Eunice Koekkoek in Nieuws en Co. "Hiermee zetten we een stap in onze bijdrage aan de eiwittransitie. Wat we daarmee bedoelen, is dat we in 2030 graag zien dat de balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten 60-40 zal zijn. Daar is wel wat voor nodig, dus vandaar deze stap."

Goede stap

Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark, een organisatie die onderzoek doet naar supermarkten en duurzaamheid, is blij met het besluit van Jumbo. "De gemiddelde Nederlander eet te veel vlees voor zijn eigen gezondheid." Volgens Linnebank kan het ook een goede stap zijn voor dierenwelzijn. "Dat is niet iets wat lukt als je vlees steeds heel goedkoop in de aanbieding doet. Vanuit verschillende invalshoeken is het een goede stap."

Prijs

"Dit besluit sluit heel goed aan bij een van de zeven zekerheden van Jumbo, namelijk dat klanten elke dag een betaalbare prijs voor hun boodschappen betalen," zegt Koekkoek. "Door geen promoties meer te doen, kunnen we continu betaalbare boodschappen aanbieden."

Andere supermarkten

"Ik denk dat andere supermarkten wel moeten volgen," zegt Linnebank. Questionmark heeft meerdere gesprekken gevoerd met andere supermarktketens en volgens Linnebank zijn die ook van plan om een soortgelijk besluit te nemen. "Alle grote supermarkten hebben de doelstelling gesteld om hun klanten te helpen minder vlees en meer plantaardig te eten. Het is een maatregel die genomen moet worden om die doelstelling te behalen."

Vleesconsumptie

Volgens Linnebank zal dit besluit impact hebben op de vleesconsumptie van Jumbo-klanten. "Het is een feit dat mensen meer kopen van producten die in de aanbieding zijn. De verwachting is dan ook dat er minder gekocht zal worden."

Jumbo stop met vleesaanbiedingen: wat betekent dit voor de toekomstige vleesconsumptie?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie