Binnenland
MAX

Roep om toegankelijkere bejaardentehuizen: 'Drempel voor verpleegtehuis is enorm verhoogd'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep om toegankelijkere bejaardentehuizen: 'Drempel voor verpleegtehuis is enorm verhoogd'

Partijen als SP en BBB dromen er openlijk van, de terugkeer van de zogenoemde 'bejaardentehuizen'. Wooncomplexen waar mensen op leeftijd wonen en sociale contacten hebben. Emeritus hoogleraar gerontologie Tinie Kardol snapt wel waar die behoefte vandaan komt, legt hij uit in Villa VdB: "Er zit een enorme afstand tussen thuis blijven wonen en de huidige verpleeghuizen."

De drempel voor verpleeghuis is groot, moet het bejaardentehuis terugkomen?

Wie op leeftijd is, moet zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zolang het nog gaat. Dat is hoe Nederland nu met ouderen omgaat. De drempel om naar een verpleegtehuis te gaan is enorm verhoogd, ziet Kardol: "Er zit helemaal geen tussenlaag meer tussen thuis blijven wonen en de verpleeghuizen, die ik zie als een soort intensive care voor ouderen. Je moet voor een verpleeghuis lichamelijk veel mankeren én geestelijk al achteruit gaan. Alleen dan kan je terecht, als je het geluk hebt dat er geen lange wachtlijst is."

Knelpunt

Wat meespeelt is dat mensen thuis willen blijven wonen, maar dan wel mensen in hun directe omgeving moeten hebben die kunnen mantelzorgen. En Kardol noemt dat een 'enorm knelpunt in de Nederlandse samenleving'. "Het geboortecijfer is 1.6, terwijl je een cijfer van 2.5 nodig hebt om genoeg mensen in je directe omgeving te hebben die voor je kunnen zorgen. Er is dus een tekort aan mantelzorgers. Ben je dan die mantelzorger voor een thuiswonende, dan komt er enorm veel op je schouders. Bovendien krijg je dan vaak te weinig hulp uit professionele hoek." Al met al noemt Kardol het vaak helemaal geen 'gelukkige situatie' om lang thuis te blijven wonen.

Woningmarkt

Verzorgingshuizen nieuwe stijl kunnen ook helpen om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. Nu blijven ouderen vaak lang wonen in hun grote huis, doordat er te weinig kleine, geschikte alternatieven zijn. Kardol: "Minister De Jonge had een plan om veel woningen te bouwen. Hij gaf aan hoeveel er moest komen voor ouderen. We moeten ouderen zelf vragen welke woonvoorzieningen ze willen hebben. Dan is dat vaak veel breder dan de minister voorspiegelde. In Nederland ben je zo'n 25 jaar lang oud, van je 65e tot je 90e. Dat is een lange levensfase, waarbij je veel verschillende woonbehoeftes hebt."

Problematiek

Villa VdB heeft het opiniepanel van Omroep Max bevraagd en daaruit komt naar voren dat maar liefst 90 procent van de ondervraagden een tehuis waar geen medische indicatie voor nodig is terug zou willen zien. Een beeld dat Kardol wel snapt. Uit eigen onderzoek ziet hij dat jonge ouderen (65-70) geen behoefte hebben, maar dat mensen boven de 75 meer behoefte hebben aan hulp. "Ze willen dan dichterbij voorzieningen wonen en zijn meer bereid tot verhuizen. Maar waar kunnen ze dan wonen? Daar hoopt de problematiek op."

Oplossing

De beste oplossing? Sociale voorzieningen waar ouderen die weinig behoeftes hebben terecht kunnen. Maar daar moet ook nagedacht zijn over waar diegene heen kan als er wel behoefte is aan medische zorg. Als dat gecombineerd wordt, dan is dat perfect. En misschien zijn dat wel de 'bejaardentehuizen' van weleer.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie