Binnenland
NTRPowNed

Campingbewoners moeten vertrouwde plek verlaten, maar kunnen nergens naartoe

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Campingbewoners moeten vertrouwde plek verlaten, maar kunnen nergens naartoe

Steeds meer mensen in Nederland wonen permanent in een vakantiehuisje vanwege de woningnood. Het gaat om zo’n 55.000 tot 160.000 mensen. Ook camping De Marshoeve in de gemeente Apeldoorn kent permanente bewoners, maar als het aan de gemeente ligt, duurt dat niet lang meer. Er moet namelijk plaats gemaakt worden voor nieuwbouw. "Dat zorgt voor onrust", zegt bewoner Els Agelink in 5 Dagen.

De camping met 150 chalets bestaat sinds 1971 en werd vorig jaar door de gemeente Apeldoorn gekocht. Het zwembad is inmiddels buiten gebruik en de speeltoestellen zijn weggehaald. Op 21 maart kregen de bewoners een brief van de gemeente waarin staat dat ze een maand de tijd hebben om te vertrekken. Els Agelink woont sinds 2019 op de camping: nadat haar relatie uit ging kon ze door de woningnood geen huis vinden en was een chalet op de camping de enige optie. Ze staat er, net als ongeveer 90 andere bewoners, officieel ingeschreven.

Geen hulp van de gemeente

Nu de bewoners weg moeten van de gemeente, had Els gehoopt op iets meer hulp van de gemeente om iets nieuws te vinden. "Maar die is er niet, dus dat is wel heel jammer", zegt ze. Iets nieuws vinden is niet makkelijk. "Wij krijgen geen urgentie of hulp van de gemeente, dus dan moet je geluk hebben en gaat het vaak op meettijd. Ik ben 32 en sta 14 jaar ingeschreven, maar dat is eigenlijk niet lang genoeg."

De Marshoeve Gaat Door

Wil Hagen woont niet op de camping, maar heeft er wel drie chalets die hij verhuurt. “De manier waarop de gemeente communiceerde, was werkelijk zo bot en lomp, zonder enig gevoel, dat ik dacht: ‘Het kan toch niet waar zijn dat hier 150 chalets met misschien wel 300 mensen, waaronder mensen die écht geen alternatief hebben, zomaar van de camping afgeveegd worden?” Vanuit deze verontwaardiging richtte hij de vereniging ‘De Marshoeve Gaat Door’ op. “Ik dacht het wordt tijd om ons te verenigen en daar iets aan te gaan doen.”

Illegaal wonen

In principe is permanente bewoning op een campingterrein illegaal. Toch is het zo dat de gemeente de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) op het terrein niet mag weigeren. "Natuurlijk weten we dat het officieel niet mag", zegt Wil Hagen. "Maar de gemeente heeft het ongeveer 50 jaar gedoogd. Sterker nog, ze hebben in voorgaande jaren zelfs mensen hier naartoe verplaatst die geen woonplek konden vinden."

"Sterker nog", vertelt Hagen. "Het is zo dat enkele weken geleden door een onderdeel van de gemeente Apeldoorn contact is gezocht met een van onze verhuurders, omdat ze opnieuw iemand hadden waar ze een plek voor zochten. En die hebben wij hier kunnen huisvesten. Sterker nog: we hebben daar een jaarhuurcontract mee afgesloten." Dus terwijl de ene afdeling van de gemeente de huur van de bewoners opzegt, brengt een andere afdeling er nieuwe bewoners onder.

Ook Agelink weet dat wonen op een camping officieel niet mag. "Het was een risico, alleen ik had op dat moment ook weinig opties. Ik kreeg geen huurhuis en ik was alleen. Een koophuis werd hem ook niet, dus dan moet je wat." Ze kocht het chalet voor 30.000 euro. "Uiteraard was het voor mij het idee om het tijdelijk te doen en dan het huisje voor minimaal hetzelfde weer te kunnen verkopen en dan in ieder geval ergens anders naar toe te kunnen, maar nu ben ik mijn investering kwijt."

Spreekuur

De gemeente richtte na de aankoop van het terrein wel een spreekuur op waar mensen terecht konden met hun vragen. "Maar dat was altijd overdag", zegt Agelink. "En ik werk gewoon, dus ik kon daar niet naartoe."

"En waar de mensen behoefte aan hebben is nieuwe woonruimte", vult Hagen aan. "En daar konden ze niet mee helpen. En het spreekuur is in de kantine, waar iedereen langsloopt en meteen kan zien dat jij degene bent die hulp aanvraagt. Als je hier woont, wil je daar liever niet voor uitkomen."

Dagvaarding

De bewoners hebben de gemeente daarom gedagvaard. "Omdat wij ervoor willen zorgen dat de huuropzegging ingetrokken wordt", zegt Hagen. "Er is helemaal nog geen concreet plan gemaakt van wat er moet komen. Voordat je de eerste schop in de grond kan steken ben je gewoon 5 jaar verder. Dus waarom zou je zo’n haast maken?"

Hagen vermoedt dat de gemeente plannen heeft voor de vestiging van statushouders op de locatie. "Apeldoorn moet er nog een aantal plaatsen. Dus dat is mogelijk iets van een dubbele agenda. Anders ga je toch niet 4 of 5 jaar voordat je kan beginnen met bouwen die mensen al wegjagen?"

5 Dagen vanaf de camping

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie