Achtergrond
NOS

Een verdachte die zwijgt, dat is voor nabestaanden heel zwaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een verdachte die zwijgt, dat is voor nabestaanden heel zwaar

Carlo Heuvelman kwam in de zomer van 2021 om het leven bij uitgaansgeweld op Mallorca. De hoofdverdachte werd in Hoger Beroep vrijgesproken. Voor de familie is dit een onbegrijpelijk en moeilijk te verteren vonnis. De zeven verdachten hebben ook zo goed als niets gezegd gedurende het proces. Wat doet dat met de nabestaanden?

Het zal dus waarschijnlijk voor altijd onduidelijk blijven wat er zich precies heeft afgespeeld op Mallorca. Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in complexe rouw, weet hoe belastend zo'n rechtsproces is voor nabestaanden. "Dat is voor nabestaande heel frustrerend. Want je wilt toch weten wat is er precies gebeurd," aldus De Keijser.

'Heel teleurstellend'

"Je wil toch een beetje die film van wat er gebeurd is in je hoofd duidelijk krijgen. En als er dan zeven mensen zwijgen, waarvan één of een combinatie van deze jongeren, dat gedaan heeft, dan is dat heel teleurstellend."

Je bent al heel erg emotioneel en en dan komt die boosheid ook nog door dit zwijgen en dat is heel zwaar", vertelt De Keijser. Die boosheid kan grote consequenties hebben voor het herstel, is bekend uit onderzoek naar nabestaanden waarvan iemand die vermoord is. "En dan dan zie je dat mensen weer verder wegzakken."

Een verdachte die zwijgt, dat is voor de nabestaanden heel zwaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie