Achtergrond
MAX

Nieuw album van The Rolling Stones: 'Ze klinken geïnspireerd'

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw album van The Rolling Stones: 'Ze klinken geïnspireerd'

Nieuw werk van The Rolling Stones was een zeldzaamheid geworden. Zou het er na het overlijden van drummer Charlie Watts überhaupt nog wel van komen? Maar nu is er dan toch een nieuwe plaat: komende vrijdag verschijnt Hackney Diamonds. Het is het eerste studioalbum van de band met origineel materiaal sinds A Bigger Bang uit 2005. Muziekjournalist Robert Haagsma heeft het album al geluisterd.

"Ik ben zeer onder de indruk ervan en dat had ik niet verwacht," vertelt Haagsma afgelopen zaterdagochtend in Nieuwsweekend. En met 18 jaar geen nieuw Stones-materiaal, lag de druk hoog. "Het is echt zo'n band die dan een plaat uitbrengt en dan op tour gaat, maar na een half jaar ben je die plaat weer vergeten."

Hackney Diamonds

Het nieuwe album Hackney Diamonds is géén plaat die we over een half jaar weer vergeten zijn, volgens Haagsma. "Ik heb de indruk dat ze nog één keer een statement wilden maken." Ze klinken geïnspireerd, zeggen de recensenten. Dat beaamt Mick Jagger zelf. The Rolling Stones wilden pas weer wat uitbrengen als ze voelden dat het er toe deed. Het hoefde niet persé. "Een hit scoren hoeft niet meer en geld hebben ze al genoeg verdiend. Dan heeft een album maken alleen nog een artistieke reden. Dat hoor je gelijk terug."

Charlie Watts

Op twee nummers van het album is de in 2021 overleden drummer Charlie Watts nog te horen. Behalve op ‘Live By The Sword’ en ‘Mess It Up’ verzorgt Steve Jordan, die hem in de band heeft vervangen, het slagwerk. Verder speelt voormalig Stones-bassist Bill Wyman een nummer mee.

Samenwerkingen

Op de plaat zijn bijzondere samenwerkingen te horen. Zo speelt Paul McCartney mee op punknummer ‘Bite My Head Off’. "Een fantastisch nummer," volgens Haagsma. Verder zijn Lady Gaga en Stevie Wonder samen te horen op de meest recente single ‘Sweet Sounds of Heaven’. Ook zingt Elton John mee op twee nummers.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie