Achtergrond
NTRVPRO

Welk excuus gebruikte Hitler in 1939 om Nederland binnen te vallen?

foto: Huibert Crijns en Paul Ruigrok
  1. Nieuwschevron right
  2. Welk excuus gebruikte Hitler in 1939 om Nederland binnen te vallen?

Op 9 november 1939 vindt een geheimzinnig incident plaats pal aan de grens met Duitsland. Twee Britse spionnen worden ontvoerd en een Nederlander wordt doodgeschoten. Mediaberichtgeving over deze gebeurtenis wordt flink gemanipuleerd. Dusdanig, dat Hitler het incident een half jaar later als excuus gebruikt om Nederland binnen te vallen. Wat is hier precies gebeurd? Deze week tipt DOCS de eerste aflevering van de podcast Het Venlo-incident, waarin Paul Ruigrok en Huibert Crijns op onderzoek uit gaan.

#169 - Het Venlo-incident - DOCS

Het incident

Op de desbetreffende dag in 1939, rijdt een gezelschap van vier heren – twee Britse en een Nederlandse spion, en hun chauffeur – richting Venlo. Hopend dat zij leden van het Duitse verzet treffen om zo gezamenlijk de opmars van Hitler een halt te kunnen toeroepen. Dat loopt anders. Het viertal trapt rechtstreeks in een vakkundig opgezette val van de Sicherheitsdienst. En in plaats van het voorkomen van een aanval in Nederland, wordt deze door het incident juist makkelijker gemaakt.

Desinformatie in oorlogstijd

Uit het krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) blijkt dat er wel melding wordt gemaakt van het 'Venlo-incident', maar dat de regeringspersdienst heeft geprobeerd de berichtgeving erover te censureren.

"Het is lange tijd stil", zegt KB-collectiespecialist Crijns, "waarna we – gevoed door Duitsland – tendentieuze berichten zien opduiken waarin de opgepakte spionnen van een complot tegen Hitler worden beticht. Het Venlo-incident laat zien dat desinformatie en propaganda iets is van alle tijden, en vooral in oorlogstijd veelvuldig wordt ingezet."

Reconstructie en paralellen

In vier afleveringen duiken Ruigrok en Crijns in de gebeurtenissen bij Venlo, het vooroorlogse Haagse inlichtingenmilieu, de achtergronden van de betrokkenen en de paralellen die er met het heden zijn te trekken. Ze bezoeken in München de plek waar op 8 november 1939 een mislukte bomaanslag op Hitler plaatsvond en vinden de neef van de man die daadwerkelijk achter de aanslag zat. Ondertussen komt een keur aan experts voorbij, waaronder emeritus-hoogleraar Bob de Graaff, universitair docent Willemijn Aerdts en de Venlose historicus Marcel Hogenhuis.

Gerelateerde podcast

Het Venlo-incident

Het Venlo-incident

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie