Achtergrond
NTRVPRO

De Twentse krentenwegge; mooie traditie, maar wat als je in Amerika woont?

foto: Mathijs Deen
  1. Nieuwschevron right
  2. De Twentse krentenwegge; mooie traditie, maar wat als je in Amerika woont?

Hoe zet je een typisch Twentse traditie voort in Amerika? De dochter van Mathijs Deen is zwanger en wil een krentenwegge. Hoe de aanstaande opa een meter lange wegge bij haar in upstate New York krijgt, is zijn probleem. Het is traditie. Deze week te beluisteren in DOCS: Een krentenwegge voor Hannah.

Iedereen een wegge

Zij had een wegge, haar broer had een wegge, haar vader kreeg een wegge en haar ongeboren kind moet dus ook een wegge. "Dat hoort erbij." Mathijs Deens dochter Hannah wil 'de kleine dingen' van haar land en cultuur doorgeven. Het geeft haar een gevoel van identiteit, zegt ze via de telefoon tegen haar vader. Hannah is zwanger van haar eerste kind, getrouwd met een Amerikaan en woont op het platteland in de Amerikaanse staat New York.

#164 - Een wegge voor Hannah - DOCS

Krentenwegge bakken in Amerika

Een afgebakken krentenwegge meenemen naar Amerika lijkt geen optie. Zo’n brood is al gauw een meter lang. "Moet ik dan een extra vliegtuigstoel boeken, hoe zie je dat voor je?" Aldus gaat Deen te rade bij zijn in Twente woonachtige moeder en verschillende bakkers. De conclusie is dat hij zelf een wegge zal moet bakken, ter plaatse, in Amerika en hij moet dus op zoek naar een recept, een heel lange bakvorm en een welwillende Amerikaanse bakker met een grote oven. Dat blijkt allemaal niet zo gemakkelijk, maar het moet: het is traditie.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

Ster advertentie
Ster advertentie