Achtergrond
AVROTROS

'Literatuur kan het verschil maken tussen een uitweg zien of kapot gaan'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Literatuur kan het verschil maken tussen een uitweg zien of kapot gaan'

Uit eigen ervaring weet auteur Christine Otten dat literatuur levens kan veranderen. “We zijn te weinig doordrongen van de kracht van literatuur. Het wordt ten onrechte vaak gezien als iets voor en door academisch geschoolden, terwijl juist de gewone mens er bij gebaat is”, stelt ze in MISCHA!.

#36 - Christine Otten - MISCHA!

Schrijven heeft Otten geholpen te leven met de littekens die zij overhield aan een jeugd met een mentaal zieke vader. “Ik heb geworsteld met de vraag ‘Hoe moet ik leven en wie kan ik zijn?’ Door te schrijven heb ik uiteindelijk mezelf leren kennen. Juist ook door te schrijven over anderen, komt je heel dicht bij jezelf, bij je eigen identiteit.”

Kapot gaan

Ze merkt dat effect ook bij de gedetineerden in een gevangenis aan wie ze schrijfles geeft. “Ik zie wat het doet. Lezen en schrijven kan echt een verschil maken tussen een uitweg zien of kapot gaan. Ze beseffen weer dat ze een mens zijn, een vader zijn, en een verleden hebben.” De definitie van literatuur? “Iets wat moeilijk te zeggen is, toch proberen te zeggen.”

Schaamte

Otten pleit daarom ook voor meer aandacht voor schrijven en literatuur in het onderwijs. “Veel van dat onderwijs is verdwenen. Terwijl het zo belangrijk is. In literatuur dingen lezen die je zelf ook bezighouden, iets waar je je voor schaamt bijvoorbeeld kan zo veel betekenen. Weten dat je er niet alleen in staat.’

Van Christine Otten verscheen deze maand het essay ‘De ander bestaat niet’ waarin ze pleit voor moed in de literatuur.

Luister hier het hele gesprek met Christine Otten terug.

#36 - Christine Otten - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie