Achtergrond
KRO-NCRV

Schuilen er geheime ondergrondse gangen in Haarlem?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schuilen er geheime ondergrondse gangen in Haarlem?

Het is een gerucht dat al eeuwenlang door Haarlem gaat: een netwerk van gangen onder de stad waar de vreemdste dingen zouden gebeuren. Maar is het waar? Het uitzendbureau van Spraakmakers dook met stadsarcheoloog Anja van Salingen onder Haarlem om dat uit te zoeken.

Spraakmakers Uitzendbureau: Zijn er echt ondergrondse gangen in Haarlem?

Video niet beschikbaar

'Van vader op zoon'

Van Salingen maakt als snel een einde aan het spannende gerucht: "Nee, we hebben geen gangen", vertelt ze aan verslaggever Anne van der Veen. "We hebben wel kelders, die staan in verbinding met elkaar, waardoor je een stuk ondergronds kan lopen. En we hebben de Haarlemse Beek, maar dat is meer een riool."

Toch is het gerucht, zelfs voor stadsarcheoloog Van Salingen, niet uit te bannen. “Het verhaal over de gangen in Haarlem gaat over van vader op zoon. Het is heel spannend, maar het klopt niet.”

Nonnen en monniken

Wel krijgt Van Salingen vaak de vraag of de gangen bestaan. Ze vraagt dan vaak eerst wat mensen denken dat er in de gangen heeft plaatsgevonden. "Dan hoor ik verhalen over vluchten van A naar B, of de nonnen die stiekem naar de monniken gingen om te seksen. Dat is dan hun eigen dirty mind, maar niet historisch verantwoord." En daarmee is het spannende verhaal meteen ontkracht: het is een broodje aap.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie