Binnenland
BNNVARA

Webcamsoap: zeearend en havik strijden om een nest

foto: Zeearend - Beleef de Lentefoto: Zeearend - Beleef de Lente
  1. Nieuwschevron right
  2. Webcamsoap: zeearend en havik strijden om een nest

Een strijd om een nest tussen zeearenden en haviken in Friesland wordt door tienduizenden kijkers als een soap gevolgd. De Vogelbescherming zendt het conflict rechtstreeks uit via de website Beleef de Lente. Voor Vroege Vogels beschrijft Sip Veenstra van natuurorganisatie It Fryske Gea de gebeurtenissen rondom het zeearendnest.

Beleef de Lente: zeearend

Vorig jaar broedden twee zeearenden in een machtig nest in Nationaal Park de Alde Feanen. Dit was het jaar daarvoor het nest van een havik. Omdat de kans groot was dat de zeearenden er dit jaar weer gingen broeden heeft Vogelbescherming er een webcam opgeplaatst. Maar zoals in een echte soap verloopt het toch anders. De zeearenden hebben een vlakbij gelegen haviksnest gekraakt. De verjaagde haviken probeerden vervolgens het oude zeearendnest, wat vroeger een haviksnest was, in te nemen. Maar daar worden ze nu dagelijks op leven en dood gestalkt door de zeearenden.

Quote

Toen ging de zeearend voor de havikeieren staan en het leek alsof ze er op wilde gaan zitten. Dat was heel vreemd.

Sip Veenstra

Havik legt vier eieren

Inmiddels broeden de haviken op vier eieren, maar niet bepaald in alle rust. De zeearenden komen vaak langs om de haviken ,'te stalken, pesten en de stuipen op het lijf te jagen', aldus de Vogelbescherming. Op de beelden van de webcam is te zien hoe het havik mannetje wegvliegt van het nest om de zeearend aan te vallen waarna de zeearend haar kans grijpt en op het nest gaat zitten naast de eieren. De havik blijft aanvallen om de zeearend weg te jagen en de eieren te verdedigen. Wonder boven wonder verlaat de zeearend het nest zonder de eieren te beschadigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onzekere toekomst

Het is nog maar de vraag of de zeearend het zal accepteren dat de havik op hun oude nest zit te broeden dus het zal spannend blijven of de eieren het wel zullen halen en wat de zeearend zal doen op het moment dat de eieren uitkomen. “Gaat de zeearend de eieren van de havik opeten, of wacht hij liever tot de havikjongen zijn uitgekomen om ze dan als snackje te nuttigen? Of gaat de dappere havik gewoon met succes een paar jongen grootbrengen met het zwaard van Damocles boven zijn hoofd?”.

Het blijft spannend voor de haviken van Beleef de Lente - Vogelbescherming.

Vroege Vogels

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie