Binnenland
BNNVARA

Madelief op nummer 1 in de jaarlijkse winterbloeiers

foto: FOTOGRAAF: JANSKEBLIJLEVEfoto: FOTOGRAAF: JANSKEBLIJLEVE
  1. Nieuwschevron right
  2. Madelief op nummer 1 in de jaarlijkse winterbloeiers

Sinds vier jaar houdt Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) tussen 25 december en 3 januari een zogenaamde Eindejaars Plantenjacht. Want ook in de winter zijn er nog steeds bloeiende planten te vinden. Onderzoekers vroegen plantenliefhebbers een uur lang te zoeken naar bloeiende planten. Door de uitzonderlijk warme laatste dagen van 2017 zijn dit jaar meer bloeiende planten gevonden dan vorig jaar: plantenliefhebbers noteerden tijdens de Eindejaars Plantenjacht gemiddeld 14,9 bloeiende plantensoorten per uur.

Quote

Madeliefje is zo’n taai kleintje die het hele jaar door bloeit. Alleen als het streng vriest houdt ie er ook mee op.

Baudewijn Odé

Tijdens de Eindejaars Plantenjacht voerden 434 deelnemers 827 tellingen uit en zonden ruim 12.000 waarnemingen van planten in. Voor het vierde jaar op rij kon de onderzoekers een grote hoeveelheid gegevens analyseren. Zondag presenteerde Baudewijn Odé van FLORON in Vroege Vogels Radio de resultaten:

Eindejaarsplantenjacht: de resultaten

Top-10 bloeiende planten in december:

  1. Madeliefje (672)
  2. Straatgras (638)
  3. Vogelmuur (536)
  4. Klein kruiskruid (533)
  5. Paardenbloem (512)
  6. Paarse dovenetel (488)
  7. Herderstasje (398)
  8. Witte dovenetel (376)
  9. Kropaar (329)
  10. Gewone melkdistel (305)

Vorig jaar bestond de top-3 uit straatgras, madeliefje en klein kruiskruid. Ondanks nachtvorst begin december steeg de vorstgevoelige paardenbloem een positie in de top-10. In totaal werden ruim 450 verschillende plantensoorten bloeiend waargenomen, tegen 350 vorig jaar.

Zuiden en kuststreek rijker aan winterbloeiers

Op de warmste plekken in het land bloeien de meeste soorten: in het zuiden en aan de kust worden traditioneel de meeste winterbloeiers gevonden. De provincie Noord-Brabant scoorde het hoogst met 18,7 soorten per telling. In Flevoland werden slechts 5,5 soorten per telling gevonden.

Noord-Brabant en Limburg

De meeste soorten werden genoteerd in Overloon, Roosendaal en Rijen. In het binnenland zijn de meeste winterbloeiers vooral in steden en dorpen en op het platteland gevonden. In bebouwd gebied is het in het algemeen iets warmer. Op het platteland vinden we veel plantensoorten die een voorkeur hebben voor droge, voedselrijke bodem. Die blijken het vaakst in de winter te bloeien.

Vroegbloeiers en doorbloeiers

Veel van de plantensoorten die in december bloeiend zijn gevonden, bloeien het hele jaar door. Voorjaarsbloeiers, zoals sneeuwklokje, dotterbloem en speenkruid, blijken alleen in zeer zachte winters voor te komen. Dit jaar was 4,4% van de gemelde planten een voorjaarsbloeier. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar veel minder dan het recordjaar 2015, toen de teller op 10% stond.

Voor onderzoeker Odé is de grootste verrassing een bloeiende brave hendrik in Zuid-Limburg. Deze wilde plant staat op de Rode lijst als zeer zeldzaam en sterk in aantal afgenomen.

FLORON zet zich al 30 jaar in voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora. Hierbij krijgt het landelijk bureau hulp van honderden vrijwilligers die door het hele land actief zijn. Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie