Binnenland
NOS

EU geeft groen licht: gaan we nu allemaal aan de meelworm?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. EU geeft groen licht: gaan we nu allemaal aan de meelworm?

Niet iedereen zal erom staan te springen, maar meelwormen zijn voor EU-landen goedgekeurd als voedsel. Het zijn de eerste insecten die groen licht hebben gekregen van het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA).

"Het is natuurlijk volkomen nieuw in Europa en dan is iedereen toch bang dat de voedselveiligheid mogelijks in het geding komt, dus loopt de wetgeving gewoon achter. Je kunt natuurlijk niet veilig genoeg zijn wat dit betreft. Maar er worden 2000 verschillende insectensoorten over de wereld gegeten, zonder enig probleem, en dat zijn dan zelfs vaak nog insecten die uit de natuur verzameld worden. In dit geval gaat het om insecten die gekweekt worden onder zeer hygiënische omstandigheden dus dan verwacht ik ook geen problemen eerlijk gezegd", zegt Arnold van Huis, hoogleraar entomologie van de Universiteit Wageningen, in NOS Met het Oog op Morgen.

Nieuwe vorm

Ondanks hun naam zijn meelwormen in feite larven van de meeltor. Ze worden in Europa al gebruikt als ingrediënt in huisdiervoer. In delen van Azië, Afrika en Australië staan de gele insecten al langer op het menu voor menselijke consumptie. Zodra de Europese Commissie het EFSA-advies overneemt, kunnen ze ook in de EU op de kaart komen.

De proteïne- en vezelrijke meelwormen zijn waarschijnlijk de eerste in een reeks van eetbare insecten die er de komende jaren bij komen, zegt het agentschap. Sinds 2018 is het mogelijk om dit soort 'nieuwe vormen' van voedsel goed te laten keuren. Sindsdien zijn er 156 aanvragen binnengekomen voor allerlei soorten insecten tot en met voedsel bereid uit algen.

"De meeste bedrijven richten zich op veevoer, maar er zijn ook enkele bedrijven die zich richten op insecten voor menselijke consumptie. Er staat ook een fabriek in Nederland die dat produceert", aldus van Huis.

'Bah-reactie'

Het kan wel even duren voordat insecten hier aanslaan als voedsel. "Ik heb wel eens een interview gehad met René Redzepi, eigenaar van NOMA, en die zei mij dat mensen ongelooflijk conservatief zijn wat betreft eten. Wat een boer niet kent, dat eet ik niet. Dat is gewoon zo en het kost ook wat moeite om mensen over de streep te halen", verklaart van Huis.

Toch zijn er volgens hem verschillende mogelijkheden om mensen te overtuigen: "Een van de strategieën is dat je de beesten niet herkenbaar moet aanbieden. Maak er dan een soort poeder van ofzo, dan hebben mensen dat niet in de gaten. Mensen willen ook vaak geen kippenpootje, die hebben liever een kippenfilet. Je houdt jezelf voor de gek, maar dat werkt wel. Je kunt ze bijvoorbeeld in repen stoppen, in brood, in pasta, ... Er zijn allerlei mogelijkheden om die beesten dus zo te verwerken dat men ze niet meer ziet. Een andere strategie is om niet zozeer met ouderen aan de slag te gaan, maar met de jonge garde. Die zijn minder bevooroordeel."

Waarom zou je het doen?

Maar waarom zou je dan toch insecten eten? "Met name voor het milieu. Er zijn ontzettend veel voordelen om insecten te eten i.p.v. vlees. We weten van vlees dat de vleesproductie voor 15% verantwoordelijk is voor alle broeikasgassen, voor 2/3 van de ammoniakuitstoot en ze verbruiken enorm veel water. Op al die punten scoren insecten veel beter. Je kunt die insecten ook nog kweken, vaak op organische restproducten die we niet gebruiken, maar waar insecten wel weg mee kunnen. Dus dan heb je nog een voordeel wat betreft de circulaire economie", zegt van Huis

Er zit volgens van Huis maar één ding op: "Je moet het gewoon lekker klaarmaken en ik denk dat daar wel nog een slag te slaan is. Zeker voor het Nederlandse publiek wat insecten niet kent en daar toch moeite mee heeft, Dan moet je wel iets ontzettend lekker klaarmaken."

OOG meelworm

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie