Binnenland
BNNVARA

Giftige poep dodelijk voor bijen en mieren

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Giftige poep dodelijk voor bijen en mieren

Bewoners van een lindelaan vinden vaak een plakkerige auto als die onder de bomen geparkeerd staat. Zij vinden het misschien zoete troep, maar het eigenlijk luizenpoep. Voor insecten is luizenpoep een belangrijk voedingsmiddel maar met de poep is iets mis. Onderzoekers vertellen in Vroege Vogels dat in de poep gif is gevonden. En dat is geen kattenpis: deze giftige luizenpoep is namelijk dodelijk voor insecten.

Gif in luizenpoep dodelijk voor andere insecten

In honingdauw, de 'zoete poep' van bladluizen, kunnen bestrijdingsmiddelen zitten. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en de Universiteit van Valencia hebben aangetoond dat de stoffen imidacloprid en thiamethoxam, zogenaamde neonicotinoïden, door bladluizen uit de sapstroom van met deze bestrijdingsmiddelen behandelde planten wordt gezogen.

Insecten die op de zoete druppels afkomen - denk aan mieren, bijen, zweefvliegen en sluipwespen - kunnen hier vrij snel aan overlijden. Doordat de bladluizen niet onmiddellijk dood gaan, poepen ze het gif weer uit. Andere insecten eten de poep op en zo komt het gif weer in deze insecten terecht. Insectensoorten die we juist niet kwijt willen, zoals bijen.

Gif in de bodem

Gif in honingdauw kan volgens de onderzoekers een belangrijke oorzaak zijn van de wereldwijde insectensterfte. In voorgaande onderzoeken is niet eerder gekeken naar de invloed van giftig honingdauw. Wel was bekend dat bijen het gif binnen konden krijgen via nectar op het moment dat planten in bloei stonden. Maar, de opname van het gif via honingdauw kan in principe het hele jaar rond plaatsvinden.

Het gaat hier dus om een heel groot probleem. "Hoewel beide neonicotinoïden, (imidacloprid en thiamethoxam) inmiddels door de Europese Unie verboden bestrijdingsmiddelen zijn, zit er door gebruik ervan in de afgelopen decennia nog veel in de bodem", zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie en één van de onderzoekers van Wageningen Universiteit.

Alternatieven voor landbouw

Ondanks het verbod door de EU worden de stoffen wereldwijd nog volop gebruikt. Bovendien wordt binnen de EU volop gelobbyd om die stoffen met name voor de suikerbietenteelt weer toe te staan. Volgens Dicke moeten we "echt nu stoppen met neonics." Volgens hem zijn er voor de landbouw alternatieven genoeg om zonder gebruik van gif toch goeie opbrengsten te hebben.

Dicke: "Denk aan strokenteelt, waarbij je een akker om en om met verschillende gewassen inzaait. Dan krijg je veel sneller de natuurlijke bestrijders van beestjes die je niet wil helpen en heb je helemaal geen gif nodig." Met strokenteelt worden op dit moment door de Universiteit van Wageningen proeven genomen.

Mier krijgt druppel honingdauw van luis - colorworld.nl

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie