Binnenland
NOS

'Over een paar decennia is veganisme de norm in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Over een paar decennia is veganisme de norm in Nederland'

De zeer besmettelijke Afrikaanse varkenspest grijpt om zich heen in Zuidoost-Azië. In korte tijd heeft het virus tot de dood van tientallen miljoenen varkens geleid. Is dit virus een duwtje in de rug naar een veganistische wereld? Volgens antropoloog Roanna van Voorst is dat moment niet ver meer.

China moet naar schatting 200 miljoen varkens ruimen om het virus te beteugelen. Dat is ongeveer evenveel als heel Europa er jaarlijks slacht en opeet. De uitbraak is niet direct te wijten aan de bio-industrie, benadrukt Van Voorst. "Het is immers een virus."

Wel is de mens verantwoordelijk voor de omvang van de uitbraak, wegens de megastallen. “Ook omdat de dieren onder stress staan, zijn ze vatbaarder voor een virus.”

Quote

Veganisme is de grootste sociale beweging ter wereld

Roanne van Voorst

Van Voorst werd veganist tijdens het onderzoek voor haar boek Ooit aten we dieren, dat vandaag verschijnt. Daarin betoogt de antropoloog dat veganisme over een paar decennia de norm wordt in Nederland.

“We zitten middenin die transitie. Veganisme is de grootste sociale beweging ter wereld en groeit heel snel, vooral onder jongeren.” Daarnaast komen er steeds meer bewegingen op om vlees eten een halt toe te roepen, waaronder vanuit de wetenschap.

Eiwitoverschot

Van Voorst kan weinig met het tegenargument dat de mens vlees hoort te eten. De gewoonte om dagelijks vlees op tafel te zetten, bestaat pas sinds vlak na de Tweede Wereldoorlog, vertelt ze. “Terwijl men vaak denkt dat we altijd al zo veel vlees, en ook zuivel, consumeren. In de tijd van mijn opa en oma werd er twee keer per week vlees gegeten."

Als Van Voorst aan mensen vertelt dat ze veganistisch eet, krijgt ze vaak de wedervraag ‘hoe ze dan aan haar eiwitten komt’. “Dat is eigenlijk een heel gekke vraag. In Nederland heeft bijna iedereen een eiwitoverschot, behalve als je echt ondervoed bent. Het zit immers ook in planten.”

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, hebben we twee keuzes volgens Van Voorst. “We kiezen voor de varkensflats zoals we die in China zien óf voor een inperking van vlees eten, alleen af en toe in een restaurant, en kiezen daarmee voor het klimaat.”

Worden we ooit allemaal veganist?

Ster advertentie
Ster advertentie