Binnenland
EO

'Mijn kat is veganist'

foto: ANP/KOEN VAN WEELfoto: ANP/KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn kat is veganist'

Dat steeds meer mensen een stukje vlees laten staan is wel bekend, maar ook onze huisdieren moeten er nu aan geloven. Een groter groeiende groep vegetarische baasjes kiest er voor om ook hun huisdieren vegetarisch of zelfs veganistisch te voeden. Maar is dat wel zo verstandig?

"Ja", zegt Rick Scholtes in Dit is de Dag. Hij verkoopt vegetarische diervoeding en zijn eigen dieren krijgen ook alleen maar vegan voedsel. Scholtes wil naar eigen zeggen niet meewerken aan de dieronvriendelijke industrie die achter het reguliere voedsel schuilt. Hij geeft zijn honden en katten plantaardige voeding die is aangevuld met alle stoffen en vitamines die ze nodig hebben.

Esther Hagen-Plantinga is dierenarts en gespecialiseerd in diervoeding. Zij is het niet eens met Scholtes. Sommige dieren kunnen het alternatieve voedsel aan, maar andere honden en katten niet, zegt zij. Zeker bij katten – die van nature carnivoor zijn – raadt de dierenarts aan terughoudend te zijn met vegetarische of veganistische voeding. Katten die plantaardig voedsel eten hebben volgens Hagen-Plantinga bijvoorbeeld een verhoogde kans op blaasgruis. “Moeten wij onze eigen idealen opleggen aan een dier dat zich daardoor in een keurslijf moet dwingen dat het van nature niet gewend is?”, vraagt zij zich af.

Luister/kijk hier het hele gesprek terug:


Vegetarische honden en katten

Redden veganisten de wereld? En waar komt veganisme vandaan? Lees meer in deze special van NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie