Binnenland
BNNVARA

Eerste indruk Tuinvogeltelling: herstelt de merel?

foto: Fotograaf: bonteklepperfoto: Fotograaf: bonteklepper
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste indruk Tuinvogeltelling: herstelt de merel?

De Nationale Tuinvogeltelling is nog niet afgelopen, maar een eerste indruk is er al wel. Halverwege de telling laten de tienduizenden tellers zien dat het aantal merels zich lijkt te herstellen ten opzichte van vorig jaar. Dat vertelde stadsvogeldeskundige Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland vanochtend in de uitzending van Vroege Vogels.

Eerste indruk Tuinvogeltelling

De eerste twee dagen van de Tuinvogeltelling zitten er op. Het beeld dat nu naar voren komt is dat het er op lijkt dat de merel zich aan het herstellen is van het usutu-virus. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal merels iets toegenomen, maar in vergelijking met eerdere jaren zijn er duidelijk nog minder merels bij de Tuinvogeltelling.

Stadsvogeldeskundige Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming: “In 2006 zagen deelnemers van de Tuinvogeltelling gemiddeld meer dan 3 merels in hun tuin. Dat aantal is inmiddels gedaald naar 2 a 2,5. Ook het aantal tuinen waarin merels leven is gedaald. Vorig jaar was de merel in minder dan 7 op de 10 tuinen te zien, waar voorheen de merel in bijna alle tuinen te zien was. Een duidelijk signaal dat er minder merels zijn.”

{poll}

Milde winters en de merel-ziekte

Het heeft twee redenen waarom er minder merels worden gezien. Doordat onze winters langzaam zachter worden, hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk minder behoefte om naar Nederland, het zuiden te trekken. Daarnaast waart het usutu-virus sinds 2016 rond, ook wel de merel-ziekte genoemd, waardoor het aantal merels is afgenomen.

Tips voor een merelvriendelijke tuin!

Voor een sterke populatie die het virus kan weerstaan kan de merel alle hulp gebruiken. En iedereen kan heel makkelijk helpen. Jip Louwe Kooijmans: ”Merels zijn dol op appels. Dus leg eens wat restjes fruit in de tuin. Met een rommelhoekje en een stukje gras helpt u ze ook bij het zoeken naar eten. Merels broeden in dichte struiken en klimplanten, plant bijvoorbeeld een klimop tegen de schutting aan.”

De definitieve resultaten van de Tuinvogeltelling maakt Vogelbescherming maandagmiddag 28 januari bekend.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie