Binnenland
BNNVARA

Wie wint de Jan Wolkers Prijs 2018 voor beste natuurboek?

foto: Jan Wolkers Prijs - Siegfried Woldhekfoto: Jan Wolkers Prijs - Siegfried Woldhek
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wint de Jan Wolkers Prijs 2018 voor beste natuurboek?

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn nog in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2018 voor het beste Nederlandse natuurboek. Zondag 21 oktober zal de jury in het BNNVARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 de winnaar bekend maken vanuit het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Speciaal voor Vroege Vogels is het museum in haar collectie gedoken om voorwerpen te vinden die aansluiten bij de genomineerde boeken en die iets vertellen over de geschiedenis van de wetenschap. Van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, de meeuw van Tinbergen tot de kweekburger.

Genomineerde natuurboeken

Waar het ene boek uitblinkt door wonderlijke schoonheid, krijgt de ander een pluim voor z’n observerende blik met gevoel voor humor. De natuurboeken zijn strak vormgegeven soms zelfs bijna een kunstwerk, maar ook het talent voor vertellen van een verhaal en een fantastische pen hebben maakt dat deze boeken terecht genomineerd zijn voor de Jan Wolkers Prijs. Presentator Menno Bentveld legt in het onderstaande filmpje uit waarom de vijf boeken genomineerd zijn:

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2018 (in alfabetische volgorde):

De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan het thema van de Boekenweek 2018. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. ‘Het voordeel was een zeer rijke oogst, het nadeel voor de jury is dat er veel moois buiten de boot moest vallen. We hadden met gemak een shortlist van wel tien boeken kunnen maken. Maar dat is luxeleed. Met deze shortlist hebben we het neusje van de zalm te pakken in de Nederlandse natuurschrijverij’, aldus de jury.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie