Binnenland
BNNVARA

Actie: meer bomen in de wei voor koeien

foto: fotograaf: Jeanet1foto: fotograaf: Jeanet1
  1. Nieuwschevron right
  2. Actie: meer bomen in de wei voor koeien

Vroeger stonden in bijna ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je vaak alleen nog kale grasvlaktes, begrensd door prikkeldraad of sloten. Het vee staat verschrikkelijk te puffen in de hete zon of zonder bescherming in de striemende regen. Tijd voor actie, vindt Thomas Slobbe van Stichting wAarde. Hij vertelt in Vroege Vogels over de actie ‘Bomen voor Koeien’.

Bomen voor Koeien

De campagne

Het doel van de campagne ‘Bomen voor Koeien’ is het realiseren van een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Mensen die de actie willen steunen kunnen een certificaat kopen. Elk certificaat maakt de aanplant van een boom mogelijk. In samenspraak met boeren worden er bomen en struwelen in weilanden geplant zodat de koeien meer beschutting hebben.

18 jaar geleden

De actie komt niet uit de lucht vallen. In 2000 werd het al opgezet op initiatief van Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL. Toen zijn er ruim 100.000 bomen aangeplant in weilanden. "De koeien op de hete, kale vlakten waren gewoon niet om aan te zien en door de klimaatverandering zullen er nog vaker van die droge periodes komen," zegt Thomas van Slobbe van Stichting wAarde. "Daarom kunt u nu weer certificaten bestellen."

Hoe werkt het?

De certificaten kosten € 10,- per stuk. Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Daarbij gelden een aantal regels, zoals dat de bomen en struiken van inheemse herkomst moeten zijn, het moet passen in het landschap en er per locatie een goede balans moet zijn tussen het aantal boompjes en het aantal koeien. Wil je ook meehelpen? Lees op de website van Vroege Vogels hoe je dat doet.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie