Binnenland
KRO-NCRV

Enorme stijging in boetes NVWA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Enorme stijging in boetes NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2017 ruim achtduizend boetes opgelegd, dertig procent meer dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarrapport van 2017. Inspecteur-generaal Rob van Lint vertelt waar deze enorme stijging vandaan komt.

Het totale bedrag aan uitgeschreven boetes in 2017 bedraagt bijna dertien miljoen euro. Meer dan de helft van de boetes (4.801) is opgelegd voor overtredingen van de Warenwet. De hoogste boete (540.000 euro) is opgelegd voor een overtreding van de Tabaks- en rookwarenwet.

Scherper beleid

Volgens Rob van Lint is de stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan een aanscherping van het interventiebeleid. De NVWA is strenger geworden en geeft in plaats van twee schriftelijke waarschuwingen nog maar één waarschuwing voorafgaand aan de boete. "Wij houden toezicht op de belangen van de consument, zoals voedselveiligheid en dierenwelzijn", zegt hij. "Als dat niet in orde is, moeten we streng optreden."

Minder agressie tegen toezichthouders

Ook opvallend is de afname in het aantal meldingen over agressief gedrag tegen medewerkers van de NVWA. Terwijl het aantal meldingen de laatste jaren alleen maar toenam, heeft er in 2017 een afname plaatsgevonden. In plaats van 91 werden 76 meldingen over agressie gedaan, waarvan de helft ging om verbale agressie.

Toch is het volgens Van Lint belangrijk dat er meer aandacht komt voor het risico dat NVWA-inspecteurs lopen. "Er is een lichte afname en op het totaal aantal inspecties van de NVWA gaat het gelukkig maar om kleine aantallen", constateert hij. "Maar het gaat niet alleen om de kwantiteit van de gevallen; ook om de ernst ervan. Dat is wat mij zorgen baart." Mogelijk roept het aangescherpte beleid meer weerstand en agressieve reacties op bij onder toezicht gestelden.

Namen van slachthuizen worden openbaar

Daarnaast werkt Rob van de Lint toe naar meer openbaarheid en transparantie van de NVWA. Zo is hij van plan deze zomer de namen van slachthuizen openbaar te maken, met bijbehorende scores op onder andere hygiëne en dierenwelzijn. "Dan krijgt de consument toegang tot de inspectieresultaten en kunnen de supermarkten laten zien waar ze het vlees vandaan halen."

Ster advertentie
Ster advertentie