Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: De allereerste YouTubevideo

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: De allereerste YouTubevideo

De twintiger Jawed Karim vond het 'interessant' om te zien hoe 'enorm, enorm, enorm lang' een olifantenslurf is. Dat moet vastgelegd worden op film, moet hij gedacht hebben. Even later verscheen het op YouTube, op deze dag in 2005.

Tot zover weinig bijzonders, zij het niet dat de video Me at the zoo het allereerste filmpje op YouTube is. Karim richtte het platform samen met Chad Hurley en Steve Chen datzelfde jaar op. Ze kenden elkaar als collega's bij Paypal en vonden het tijd voor een website waar video's gearchiveerd konden worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

All right, so here we are in front of the elephants, and the cool thing about these guys is that they have really, really, really long trunks, and that's cool, and that's pretty much all there is to say.

De inspiratie ontstond mede doordat de heren maar moeilijk beelden van de 'nipplegate' - het moment dat de linkertepel van zangeres Janet Jackson zichtbaar werd tijdens Super Bowl - terug konden vinden. Inmiddels is die video in veelvoud te vinden op YouTube.

Het idee van Karim en consorten bleek een gat in de markt. Inmiddels kent het platform meer dan 1 miljard gebruikers en worden er 300.000 video's per dag geplaatst, van vlogs tot pranks en van make up tutorials tot Q&A's. In 2006 werd de site door Google overgenomen voor een bedrag van 1,65 miljard.

Me at the zoo is inmiddels bijna 50 miljoen keer bekeken. Ondanks dit succes heeft Karim nooit een andere video geüpload...

Ster advertentie
Ster advertentie