Binnenland
AVROTROS

Woning kopen voor ouderen makkelijker met 'seniorenhypotheek'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Woning kopen voor ouderen makkelijker met 'seniorenhypotheek'

Het moet makkelijker worden voor senioren om een hypotheek te krijgen. Dat vindt de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garanties (NHG).

NHG introduceert vandaag een garantie waardoor ouderen die een huis willen kopen onder bepaalde voorwaarden ruimere mogelijkheden krijgen. "We zien nu teveel ouderen die graag willen verhuizen naar een kleinere toekomstbestendige woning, maar moeite hebben met de financiering bij de bank", zegt Arjen Gielen, directeur van NHG bij EenVandaag.

"De financieringsnormen zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Daardoor is het voor ouderen lastiger een lening te krijgen dan voorheen. Soms is het heel opmerkelijk omdat nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan bestaande maandlasten", erkent Gielen.

Hoe werkt de NHG-garantie voor ouderen?

Mede naar aanleiding van kredietcrises zijn de normen voor hypotheken de afgelopen jaren steeds strenger geworden. Om te bepalen hoeveel iemand mag lenen wordt er nu standaard gerekend alsof iemand de hele hypotheek aflost, ook als er een gedeelte aflossingsvrij is. De NHG-garantie stelt voor dat als een oudere een huis wil kopen van onder de 265.000 euro de bank, onder een aantal voorwaarden, wel mag rekenen met de werkelijke lasten.

Dit zijn de belangrijkste criteria om voor de NHG-garantie in aanmerking te komen:

  • Voor senioren vanaf 10 jaar voor AOW-leeftijd en ouder
  • Verhuizen van een huidige koopwoning naar een nieuwe koopwoning tot de NHG-kostengrens van € 265.000
  • De werkelijke maandlast van de nieuwe lening wordt gelijk of lager dan de werkelijke maandlast uit de oude lening
  • Financiering van de nieuwe koopwoning is op basis van de reguliere annuïtaire toetsing niet mogelijk. Als gekeken wordt naar de werkelijke maandlast, dan past het wel.
  • De rente staat voor minimaal 20 jaar vast.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie