Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: is religie de bron van kwaad?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: is religie de bron van kwaad?

Bij Dr Kelder & Co wordt er vandaag gekeken naar religie, is het de bron van alle ellende op de wereld? En verder vandaag: velen onder ons hebben het maar toch bestaan er nog altijd veel onduidelijkheden over levensverzekeringen. Radar Radio maakt de luisteraar een beetje wijzer op dit gebied. Dit en meer hoor je op NPO Radio 1.

Godsdienst: wortel van het kwaad?

Waarom geloven mensen in dingen die de ratio niet vast kan stellen? Het is één van de grote vragen die Jort Kelder heeft bij het fenomeen godsdienst. Uiteindelijk is elke religie onzinnig en irrationeel. Daarover spreekt Jort Kelder met promovendus Michael Afanasyev, die als lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gelooft in biervulkanen. Is religie de bron van alle ellende op de wereld, en dient het te worden afgeschaft?

En verder bij Dr Kelder & Co, te horen vanaf 13.00 uur, het duivelse dilemma van de Balkan en de EU. De Europese Commissie raadt een versnelde toetreding aan van bepaalde landen op de westelijke Balkan. Redden we hiermee de landen die vroeger Joegoslavië vormden uit Russische en Turkse handen? Garanderen we zo de eenheid van Europa? Of treden er dan landen toe die nog lang niet klaar zijn voor een Europees lidmaatschap?

Levensverzekering: wat is het en wat levert het op?

Bij Radar Radio krijgen vaak vragen over de levensverzekering. Moeten we die allemaal hebben en wat dekt deze verzekering precies? Is de levensverzekering altijd gekoppeld aan een hypotheek en wat is de looptijd? Samen met een deskundige geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de levensverzekering.

Verder geeft Radar Radio diverse tips om je keukenapparatuur schoon te maken. Hoe maak jij je oven, je koelkast, je koffiezetter en je afzuigkap schoon? Schrob je je keukenapparatuur elke week met schuursponsjes glimmend? Of ga je er eens een keertje mee langs met schoonmaakspray? Hoe vaak doe je dat allemaal? Radar geeft je praktische tips, vanaf 15.00 uur op NPO Radio 1.

Oorlogsmisdadiger of slachtoffer van een ambtsbericht?

Bij Argos hoor je vanaf 14.00 uur. Alle officieren en onder-officieren van de geheime dienst KhAD/WAD in Afghanistan ten tijde van het communistisch bewind van 1978 tot 1992 zijn oorlogsmisdadigers en hebben zelf deel genomen aan martelingen. Dat staat te lezen in een ambtsbericht van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2000. Er was in die jaren een schrikbewind in Afghanistan en natuurlijk wil Nederland geen vrijplaats zijn voor oorlogsmisdadigers.

Joost Brouwer en vreemdelingenadvocaat Pieter Bogaers zochten voor het uit wat de bronnen zijn van het ambtsbericht. En komen tot opzienbarende conclusies. Bram van Ojik reageert vanaf 14.00 uur live op hun bevindingen.

Buitenlandse Zaken

Argos kijkt ook nog naar andere ambtsberichten. Want ook recente ambtsberichten van Buitenlandse Zaken zijn onderhevig aan kritiek. Bijvoorbeeld het ambtsbericht over Eritrea uit 2017. Dat zou positiever zijn over het regime aldaar dan voorheen, en die positieve passages lijken voornamelijk gebaseerd te zijn op anonieme bronnen. Snijdt die kritiek hout en wat zijn de consequenties voor de in Nederland aanwezige Eritreërs?

Hoogleraar Mirjam van Reisen publiceert regelmatig over Eritrea en geeft commentaar.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie