Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Internet maakt kennis met Twitter (en de Fail Whale)

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Internet maakt kennis met Twitter (en de Fail Whale)

Zonder het blauwe vogeltje was er misschien geen Arabische Lente en #MeToo geweest. Op 21 maart 2006 richtten Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone en Noah Glass de sociale netwerksite Twitter op. Dat is vandaag precies 12 jaar geleden.

De eerste plannen voor Twitter werden niet digitaal vastgelegd, maar gewoon op een ouderwets kladblok. In de conceptfase overwogen de oprichters de naam Stat.us. Pas op 13 maart kwam de naam Twttr om de hoek kijken, naar ‘een korte onopvallende uitbarsting van informatie, het fluiten van vogels’ aldus Glass. Dorsey sloeg aan het programmeren en stuurde acht dagen later de allereerste tweet.

In augustus 2006 had de dienst zo’n 5000 gebruikers. Aandacht op de South By Southwest-conferentie leidde tot een sneeuwbaleffect: het aantal accounts groeide explosief. Twitter was daarom zo vaak onbruikbaar dat elke gebruiker wel kennismaakte met de Fail Whale.

Twitter bracht ons niet alleen de beroemde faalwalvis, maar speelde ook een belangrijke rol in grote sociale bewegingen zoals de Arabische Lente en #MeToo. De eerste geschiedschrijving over Twitter gebeurde - jawel - in tweets. Jack Dorsey beschreef in 2011 op Storify hoe hij en de medeoprichters hun eerste stappen namen.

Volg jij NPO Radio1, het Radio 1 Journaal, Jurgen van den Berg en Elisabeth Steinz trouwens al op Twitter?

Ster advertentie
Ster advertentie